SLUŽBENI POSJET

Plenković ide u Madrid na sastanak sa Sanchezom, a obići će i bazu NATO-a koja nadzire zračni promet

Vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu bi trebao otputovati u Madrid na redovni bilateralni sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, a po slijetanju u Španjolsku obići će vojnu bazu NATO-a i sastati se sa zapovjednikom, vezano uz nadzor zračnog prostora NATO-a.

Vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", no u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

"Ne bih to htio komentirati", rekao je izvor iz vojne baze u Torrejónu. "Trenutno svi skupljaju podatke kako bi se sve moglo analizirati", dodao je.

Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do glavnog grada Hrvatske gdje se srušila.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak ujutro je rekao da bi zajedničko zapovjedništvo NATO-a u Španjolskoj trebalo imati sve podatke u najkraćem mogućem vremenu i reagirati. "A nije se dogodilo ništa", naglasio je.

U NATO-voj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u petak navečer se nisu oglasili oko događaja.

Hrvatska je Sjeveroatlantskom vojnom savezu pristupila 2009. godine. Tenzije između NATO-a i Rusije porasle su posljednjih dana zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10