DRŽAVNI VRH NA ODMOR

Plenković ide u MUP-ovu vilu, Milanović u rezidenciju na Hvaru, doznajemo i gdje ljetuju ministri

Nakon proslave 25. godišnjice Oluje premijer i Vlada, predsjednik RH i predsjednik Sabora idu na godišnji odmor. Otkrivamo kamo

Održana je posljednja sjednica Vlade prije dvotjedne pauze, Sabor od petka ne zasjeda nakon donošenja Zakona o obnovi Zagreba i okolice poslije potresa, a nakon proslave 25. godišnjice Oluje u Kninu 5. kolovoza, premijer i članovi Vlade, predsjednik Republike i predsjednik Sabora idu na odmor. Većina članova Vlade i predsjednik Republike Zoran Milanović odmarat će se u Dalmaciji, dok će premijer Andrej Plenković i ovo ljeto s obitelji provesti dva tjedna u vili Costabella pokraj Rijeke.

Riječ je o objektu koji nije definiran kao državna rezidencija, već njome upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Oduvijek je bila najpoželjnija lokacija za odmor visokih dužnosnika.

U njoj je u nekoliko navrata privatno s obitelji boravio tadašnji premijer Zoran Milanović, a i kratkotrajni predsjednik Vlade Tihomir Orešković volio je vilu skrivenu od vanjskih pogleda. I dok je u Milanovićevu četverogodišnjem mandatu na reprezentaciju bilo potrošeno preko 746.000 kuna, a iz SDP-a su tada tvrdili da troškovi nisu bili privatni, već su se gostili strani državnici i održavali se službeni sastanci, u kratkotrajnom mandatu Orešković je na privatne troškove bio potrošio čak 122.000 kuna na catering.

Kada je priča izašla u medije, obećao je da će sam to platiti. Vilu vole premijeri, s obzirom na to da je od Zagreba udaljena samo sat i pol, u njoj nema osoblja, ne vidi se ni s ceste ni s mora, a voli je i osiguranje jer se objekt lako čuva.
Podignuta je tridesetih godina, kad su na obali izgrađene brojne slične vile, a naziva se još i Rankovićevom vilom, s obzirom na to da je Aleksandar Ranković, tadašnji šef jugoslavenske tajne službe, koristio nakon Drugog svjetskog rata kao ljetnu rezidenciju. Legenda kaže da je u njoj boravio i poznati mafijaš Al Capone, ali za to ne postoje dokazi.

Bazen i šank u podrumu

Vila ima sobu za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom i šankom, televizor te ukupno četiri sobe, od kojih svaka ima kupaonicu. U dvorištu je natkriveni bazen i brižno održavan vrt. Pomoćni objekt također služi kao apartmanski smještaj, u pravilu za osiguranje štićenih osoba. Bazen i vrt su najljepši dio kompleksa, a podrumski prostor sa šankom nudi dužnosnicima mjesto za opuštenije razgovore. U vili su rado boravili i Ivica Račan, Šime Lučin, Ivan Jarnjak, koji je navodno i teretanu donio, te Tomislav Karamarko, koji je za vrijeme kad je bio ministar unutarnjih poslova tamo ugostio srpsku delegaciju, na čelu s Ivicom Dačićem. Sanader je više volio ploviti na Malo vitra. U vili su čelnici MUP-a često organizirali i sastanke sa šefovima tajnih službi. U SDP-u su tada tvrdili da Milanović, dok je bio premijer, nije trošio državni novac na hranu i piće, već mu je kuhala supruga Sanja Musić Milanović, a često se, tvrdili su izvori, spremala riba. Troškove boravka hrane i pića, tvrde u Vladi, sam podmiruje i premijer Plenković. I u njihovoj obitelji, govorio je prošlo ljeto novinarima, kuha supruga Ana Maslać Plenković, a da on logistički pomaže. On, pak, ne voli ribu, iako je Dalmatinac, već su mu punjene paprike omiljeno jelo, ali i plodovi mora. Druge državne rezidencije nije koristio, pokojni stric mu je živio u Rijeci pa je često znao dolaziti u Opatiju i Rijeku, a vila Costabella je i blizu Zagreba. Tamo se, rekao je, ugodno osjeća, a često ide i na Hvar, gdje mu je stric. I ove će ove godine nakon Oluje ići na odmor, a iz vile Costabella ići će na Sinjsku alku 9. kolovoza. Predsjednik Republike Zoran Milanović, kažu u njegovom Uredu, boravit će dva tjedna u državnoj rezidenciji vila Kovač na Hvaru odakle će obavljati službene obaveze.

- Predsjednik će u tom razdoblju sudjelovati na obilježavanju obljetnice osnivanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik, organizirati prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi gdje će ih odlikovati, sudjelovati na oobilježavanju dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja te 25. obljetnici Oluje kao i sudjelovati na Maratonu lađa i Sinjskoj alci, događanjima kojima je predsjednik i pokrovitelj - poručuju s Pantovčaka. Milanović je često u Vili Kovač boravio s obitelji i dok je bio premijer. Vila Kovač sagrađena je sredinom 20. stoljeća na površini od oko 2856 metara četvornih, a tamo se odmarao i Vladimir Bakarić, pa se po njemu i nazivala.

Rezidencija za Bakarića

Površine je oko 200 četvornih metara. Smještena je na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila. Iako bi se od ljetne rezidencije, rezervirane mahom za predsjednike i premijere, očekivalo da se radi o raskošnom zdanju, koje u svojem sklopu ima i dodatne sadržaje poput bazena i slično, vila Kovač zapravo je vrlo jednostavna kuća, skromnog unutarnjeg uređenja, s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Njezina najveća prednost je njezin položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika. Plaža ispod samog izlaza iz kuće također je jedna od pogodnosti vile, kao i vezovi za brodove. Bivšu Bakarićevu vilu popularizirao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je tamo dolazio svako ljeto u svom desetogodišnjem mandatu, a čak je htio i nakon mandata plaćati za boravak, ali nije mogao pa je od tada godišnje odmore provodio na Pelješcu.

Milanović je također volio hvarsku rezidenciju. S obitelji je prvi put tamo boravio 2012., kada su s Korčule doletjeli helikopterom, a policijskim su gliserom odlazili na kupanje na Paklene otoke. Smještaj je, tvrdili su tada, plaćao sam. Inače, dnevni najam cijele vile Kovač u sezoni košta 15.000 kuna. Državne rezidencije su i zgrada Visoka u Zagrebu, objekti na Brijunima, te vila Kovač, a imaju ih pravo koristiti predsjednik Republike, predsjednik Sabora, premijer, predsjednik Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, te glavni državni odvjetnik, kao i strani dužnosnici s članovima njihove pratnje, na zahtjev dužnosnika. Odluku o korištenju donosi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Prvo u Lošinj pa u Dubrovnik

Kada je riječ o članovima Vlade, većina njih odmor će provesti u Dalmaciji, tek rijetki ostaju na kontinentu, a osim premijera, nekolicina njih će i na Kvarner. Svi će se, poručuju iz Vlade, odmarati u Hrvatskoj i svi će sami podmirivati svoje troškove.

Mnogi od njih bit će u svom zavičaju, pa nemaju ni troškova za smještaj. Tako će Oleg Butković, ministar prometa, dva tjedna godišnjeg odmora provesti kod kuće u Novom Vinodolskom. U obiteljskoj kući na Murteru od 6. do 16. kolovoza odmarat će se s obitelji ministar obrane Mario Banožić, dok će Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, vrijeme godišnjih odmora, kaže, provesti u obiteljskom okruženju, s bazom u rodnim Pločama.

Nakon Dana pobjede, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat ide na najmanje tjedan dana na otok Šoltu, dok će Vili Beroš, ministar zdravstva, ako mu to obveze dozvole zbog borbe s koronavirusom, provesti nekoliko dana u rodnoj Jelsi, na otoku Hvaru. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je ujedno i šef Nacionalnog stožera, još ne zna hoće li i kada uspjeti “ukrasti” nekoliko dana odmora zbog krize, a ako bude, kao i svake godine, bit će to na otoku Pagu, u obiteljskoj kući u vlasništvu supruge. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nikad nije volio otkrivati gdje će točno provesti godišnji odmor, prošlo ljeto kamere su ga snimile s prijateljima na unajmljenom katamaranu na Visu, a ove će godine, kaže, kratki odmor s obitelji i prijateljima provesti pretežito negdje na Makarskom primorju.

Jandroković u Malinsku

Novi potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević provest će tjedan dana u rodnom Šibeniku, a tamo će, ako bude sve u redu, s obitelji i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Naime, Malenica je prvi ministar u Vladi koji je pozitivan na koronavirus i trenutačno se nalazi u Zagrebu u samoizolaciji. U ponedjeljak će ponoviti testiranje na Covid-19, o kojem će ovisiti tijek njegova ljetovanja. Ako nalaz bude bio negativan, ministar će se pridružiti obitelji u rodnom Šibeniku.

U blizini će biti, točnije na Jadriji, i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, i to od 5. do 17. kolovoza.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman desetak će dana odmora provesti u Baškoj Vodi, u obiteljskoj kući supruge, a nova ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, nakon obilježavanja Oluje, nekoliko će slobodnih dana, kaže, provesti dijelom s obitelji u Crikvenici, a dijelom u Zagrebu, i to radno, s obzirom na to da je sezona u punom jeku.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na godišnji odmor ide u razdoblju od 7. do 19. kolovoza, i bit će na Pelješcu i Korčuli, a u rodnim Pločama od 5. do 15. kolovoza bit će ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek do 20. kolovoza boravit će u Dubrovniku i Lošinju, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odmor će provesti u Zagrebu i okolici.

U rodnom Osijeku nekoliko dana odmora uz obitelj uzet će nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, već tradicionalno, odmor će provesti s obitelji u Malinskoj, na otoku Krku, i to od 9. kolovoza, nakon Sinjske alke.

Gdje će državni vrh ljetovati

Predsjednik Republike Zoran Milanović - državna rezidencija vila Kovač na Hvaru
Predsjednik Vlade Andrej Plenković - vila Costabella kod Rijeke
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković - Malinska na Krku
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved - Zagreb i okolica
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović - otok Pag
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić - Makarsko primorje
Potpredsjednik Vlade Boris Milošević - Šibenik
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković - Novi Vinodolski
Ministar obrane Mario Banožić - otok Murter
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić - Ploče
Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat - otok Šolta
Ministar zdravstva Vili Beroš - Jelsa na otoku Hvaru
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman - Baška Voda
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak - Osijek
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica - Šibenik
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac - Crikvenica i Zagreb
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković - Ploče
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović - Jadrija
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs - Pelješac i Korčula
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek - Dubrovnik i Lošinj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:59