POSJET ISTOKU

Plenković: Investicije i realizirani projekti svjedoče o fokusiranosti Vlade na Osijek i Slavoniju

Za najkasnije godinu dana završit ćemo preostalih pet kilometara autoceste na koridoru 5C, rekao je

Obilazak obnovljene Tvrđe, Andrej Plenković, Ivan Radić

 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su investicije u Osijek i Slavoniju proteklih godina bile u fokusu hrvatske Vlade te da je projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" dobio svoju konkretizaciju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem i obilaska završenih radova na obnovi povijesne gradske jezgre Tvrđe, Plenković je kazao da o fokusiranosti Vlade na to područje govori niz realiziranih projekata, u suradnji s lokalnim vlastima, među kojima je i završetak obnove Tvrđe, vrijedan skoro 17 milijuna eura.

Za najkasnije godinu dana završit ćemo preostalih pet kilometara autoceste na koridoru 5C, od Belog Manastira do granice s Mađarskom, ulaže se u osječku riječnu i zračnu luku te cestovnu i prometnu infrastrukturu, rekao je premijer.

Najavio je da će se, u kontekstu velikih investicija u zdravstvenoj infrastrukturi, kojih će ukupno biti više od dvije milijarde eura, osigurati i sredstva za projekt izgradnje novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) čime će četvrti po veličini hrvatski grad podići razinu zdravstvene usluge za grad, ovu Županiju, kao i druge Županije, koje gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što u kontekstu porezne reforme gradonačelnik Osijeka Ivan Radić nema namjeru dizati stopu poreza na dohodak. To je njegov doprinos da, zahvaljujući poreznoj reformi Vlade, svojim preuzimanjem političke odgovornosti, omogući veće plaće Osječanima, rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković u obilasku Tvrđe

Vlado Kos/Cropix

Osječki gradonačelnik Radić kazao je da projekt obnove barokne Tvrđe završen, vrijedan je 16,9 milijuna eura, od čega 8,9 milijuna bespovratnih sredstava.

Projekt je obuhvatio površinu od 30 tisuća kvadratnih metara, a po prvi puta su potpuno zamijenjene vodovodne, kanalizacijske i telekomunikacijske instalacije te zamijenjena javna rasvjeta, a građani koji ovdje žive sada se mogu priključiti na gradsku toplanu, dodao je Radić.

Ističe kako su radovi bilo vrlo zahtjevni, jer se u Tvrđi nalaze Gradska uprave, sveučilišni Rektorat, srednje škole i fakulteti, a završeni su dva mjeseca prije roka.

Župan Ivan Anušić rekao je da su stvorene sve pretpostavke kako bi projekt novog osječkog KBC-a iduće godine bio spreman za izgradnju.

Premijer Plenković prethodno je u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti razgledao izložbu "Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma", čiji je pokrovitelj Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 22:42