StoryEditor
NAJBITNIJI SUMMIT

Plenković iz Bruxellesa: ‘Spremni smo krenuti u najbitnije pregovore za idućih sedam godina‘

‘Založit ćemo se za hrvatske interese.Bit će potrebna visoka razina političke zrelosti.‘
Premijer Andrej Plenković
 Francisco Seco/AFP

Pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu za oporavak politički su najvažniji za idućih sedam godina razvoja EU-a i bit će potrebna visoka razina političke zrelosti da bi se došlo do dogovora, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Spremni smo krenuti u pregovore za koje vjerujemo da su politički najbitniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU-a. Založit ćemo se za hrvatske interese,, razvoj hrvatske poljoprivrede i investicija u digitalno i zelenu ekonomiju te sve ono što je vezano za budućnost i za praćenje koraka s 4. industrijskom revolucijom", rekao je Plenković po dolasku prvi fizički sastanak na vrhu nakon pet mjeseci pauze zbog pandemije koronovirusa.

Ovo je i prvi samit bez fizičke nazočnosti novinara. U zgradi Europskog vijeća samo je nekoliko kamermana i fotoreportera, a čelnici daju uobičajene izjave pred sam početak samita u kamere koje je moguće pratiti uživo.

Plenković je dodao kako se nada će svi čelnici zemalja članica "pokazati visok stupanj političke zrelosti kako bismo poslali ključnu poruku svim našim građanima, svim članicama EU-a, a s našeg aspekta osobito građanima Republike Hrvatske".

Plenković je također rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju završila svoje predsjedanje Vijećem EU-a, na "najneobičniji način, spriječena višom silom da održi niz sastanaka, ovdje u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxembourgu, a najviše u Hrvatskoj".

Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. On je u tom dokumentu, tzv. pregovaračkoj kutiji, predložio  Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od  1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao  prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.  Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Sastanak čelnika zemalja članica održava se u najvećoj prostoriji u zgradi Europskog vijeća, koja u normalnim okolnostima može primiti 330 ljudi. Predviđene su stroge mjere, kako bi se na najmanju moguću mjere svela mogućnost zaraze. Svi sudionici ulaze u s maskama, nema protokolarnih rukovanja.  Broj članova nacionalnih izaslanstava ograničen je na šest, dok je uobičajeni prosjek 19 članova. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2020 09:10