SJEDNICA VLADE

Plenković: Iz SAD-a stižu novi helikopteri Black Hawk, za HEP dajemo ukupno 900 milijuna eura

Hrvatska je do sada kupila dva nova Black Hawk helikoptera, a dva su joj Sjedinjene Države donirale
 Ranko Šuvar/Cropix

Hrvatska će od SAD-a dobiti 140 milijuna vojne pomoći u vidu nabavke novih helikoptera Black Hawk, najavio je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Hrvatska je do sada kupila dva nova Black Hawk helikoptera, a dva su joj Sjedinjene Države donirale.

image

Black Hawk (arhivska fotografija)

Damir Krajač/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić još je ranije najavio da će Hrvatska nabaviti dodatnih osam helikoptera Black Hawk.

Premijer je dogovor s Amerikancima objavio samo dan nakon što je ministar Banožić u Kijevu najavio da će Ukrajini uskoro biti isporučeno 14 rabljenih transportnih helikoptera Mi 8.

Plenković o HEP-u: Dat ćemo ukupno 900 milijuna eura

Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju rekao je da u subotu na snagu stupa 4 paket mjera za zaštitu građana i hrvatskog gospodarstva u kontekstu posljedica ruske agresije na Ukrajinu te s time povezane energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka, javlja HRT.

- Cijena plina ostaje regulirana još godinu dana, a cijena struje do 30. rujna. Nastavljamo regulirati cijenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu svima kojima je pomoć potrebna, rekao je premijer, dodavši da je vrijednost paketa 1,7 milijardi eura.

Premijer Plenković istaknuo je kako su dio paketa i današnje odluke za davanje dioničarskog zajma HEP-u u iznosu od 400 milijuna eura, kao prvog koraka.

- Drugi dio je proces dokapitalizacije koji ide usporedo sa ovim procesom. Ukupni paket 900 milijuna eura. Tako će biti omogućeno normalno funkcioniranje HEP-a, rekao je.

Iza Vlade je i intenzivan niz vanjskopolitičkih aktivnosti. - Postali smo 20. članica europskog stabilizacijskog mehanizma, nastavak dublje integracije u europodručje čime smo stekli dodatnu zaštitu, sigurnost, otpornost financijskog sustava, gospodarstva. To je i bio jedan od ciljeva ulaska u europodručje. Od nedjelje Hrvatska je u potpunosti u schengenskom režimu, rekao je premijer dodavši da je sve prošlo u najboljem redu.

Osvrnuo se i na turističku sezonu. Rekao je kako najave koje imaju upućuju da će brojevi dolazaka i noćenja biti još veći, a na taj zaključak, kako je rekao, upućuju i signali uoči uskršnjih praznika.

Plenković je rekao kako je prošlog tjedna održano Europsko vijeće na kojemu je važna tema bila daljnja podrška Ukrajini.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada donijeti odluku o dokapitalizaciji, odnosno davanju dioničarskog zajma HEP-u. Riječ je o ukupno 900 milijuna eura, 400 za zajam i 500 za dokapitalizaciju. Poručio je kako je to jasna poruka da će HEP, kao glavna nacionalna energetska kompanija, ostati snažan, stabilan, u 100-postotnom državnom vlasništvu, bez ikakve privatizacije, navodi HRT. (D. A.)

‘Vlada današnjim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU‘

Vlada je u četvrtak donijela odluku o davanju dioničarskog kredita Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od 400 milijuna eura i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je današnja vladina odluka prvi korak pomoći nacionalnoj energetskoj kompaniji koja će joj omogućiti normalno funkcioniranje, ali i investicije u kontekstu energetske tranzicije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je da vlada današnjim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU-u, gospodarstvu osigurava dobar input, a HEP-u normalno poslovanje.

HEP-u su potrebna financijska sredstva zbog pretrpljenih gubitaka proizašlih iz provođenja odredbi iz paketa mjera Vlade Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na primjenu Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donesenih radi pomoći građanima i ostalim ugroženim kupcima energije, u procijenjenom iznosu do 900 milijuna eura.

Zbog toga je Vlada, s ciljem osiguranja nužne stabilizacije poslovanja, HEP-u odobrila dioničarski zajam od 400 milijuna eura, koji će mu dati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Zajam će se isplatiti u dvije tranše: iznos od 265 milijuna eura isplatit će se po potpisivanju ugovora, a iznos od 135 milijuna eura isplatit će se najkasnije u srpnju ove godine.

Kamatna stopa je 4,5 posto godišnje.

Zajam će se otplatiti jednokratno i dospijeva u cijelosti na naplatu 24 mjeseca od dana korištenja druge tranše. Može se otplatiti pretvorbom iznosa dospjele glavnice u temeljni kapital, ulogom u pravima.

HEP se obvezuje odmah po potpisivanju ugovora predati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja instrumente osiguranja plaćanja: šest bianco akceptiranih vlastitih mjenica i jednu zadužnicu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nakon davanja dioničarskog zajma o tome će obavijestiti Europsku komisiju.

Dodatno, kako je rečeno, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će poduzeti sve potrebne aktivnosti s namjerom dokapitalizacije tj. povećanja HEP-ova temeljnog kapitala u ukupnoj vrijednosti do 900 milijuna eura. U ukupnu vrijednost dokapitalizacije obuhvaćen je i iznos od 400 milijuna eura koji se daje dioničarskim zajmom.

Vlada je u četvrtak izmijenila i dvije odluke o državnih jamstvima za kredite HEP-u. Ministar Filipović podsjetio je da je vlada prošle godine odobrila HEP-u uzimanje kredita od 400 milijuna eura kako bi se napunila podzemno skladište plina u Okoliju te kredit od 600 milijuna eura kako bi se osigurala opskrba energentima. Današnjim odlukama prolongira se vraćanje tih kredita za 24 mjeseca. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47