IZOLIRANI PREMIJER

Plenković iz svog doma vodio sjednicu Vlade: ‘Ostavimo druženja za neko bolje vrijeme‘

Premijer Plenković je poručio da samoizolacija nije osobito ugodna, jer to sada i sam prolazi
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Premijer Andrej Plenković otkrio je na početku sjednice aktualno stanje u borbi protiv koronavirusa.

- Nažalost, pandemija ne jenjava, u pet tjedna broj oboljelih u Hrvatskoj se utrostručio sa 43.000 na 131.000 zaraženih, slično povećanje bilježi Austrija, Srbija, nakon naglog boja rasta broja zaražanih u listopadu te relativnog usporavanja u studenome, sada opet raste broj obojelih. Dvaput smo prešli prag od 4000 zaraženih. Danas imamo novi rekord od 4534 zaraženih, rekao je na početku sjednice.

Također je otkrio da je 58.000 osoba u samoizolaciji te poručio da samoizolacija nije osobito ugodna, jer to sada i sam prolazi.

- Bolesnima želim brz oporavak. Zatvaranje objekata bile su nužne mjere u ovim okolnostima, nije bila namjera ograničiti slobode. Ostavimo druženja za bolje vrijeme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje prosinca dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze. Držite se mjera, nošenja maske, distance, pranja ruku, prozračivanja kako bismo spasili živote, kazao je predsjednik Vlade.

Plenković, koji vodi sjednicu Vlade iz vlastitog doma jer je pozitivan na koronavirus, podsjetio je kako je Europska agencija za lijekove EMA najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

Plenković je rekao da Hrvatska očekuje prvih 125 tisuća doza cjepiva.

- Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Capak je pojasnio da se cjepivo daje u dvije doze, odredit će se prioritene skupine: zdravstveni djelatnici i korisnici domova za starije i moćne. Sve informacije moraju biti dostupne, transparentne i znanstveno utemeljene. Uvažavajući ozbiljnost situacije podsjećam da će cjepivo biti besplatno, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da se na liječenju se nalazi 2501 osoba, od čega je 258 osoba na respiratoru. Dodao je da kreće distribucija još 125 tisuća antigenskih testova. Također je poručio da su imali u zadnjih tjedan dana 18% više hospitaliziranih.

Na sjednici Vlade među ostalim razmotrit će se i prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Šef Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović rekao je da je utvrđeno 165 nepravilnosti, od čega je šest upućeno na daljnje djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:35