ŠTO ĆE GRADONAČELNIK?

Plenković izveo lukavi manevar i Tomaševiću bacio rukavicu u lice: ‘Evo, sad nema potrebe za dizanjem cijene vode‘

Lokalne jedinice nemaju potrebe za dizanjem cijena vode, osobito veliki gradovi kao što su Zagreb i Split - kaže predsjednik Vlade.

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će od 1. siječnja voda poskupjeti za 20 posto. Kao glavni razlog zbog kojeg voda "mora" poskupjeti naveo je katastrofalno stanje sustava vodovodnih cijevi - iz kojih iscuri više od 50 posto vode prije nego što ona stigne do naših pipa - a u čiju obnovu Grad kroz idućih pet godina namjerava investirati čak dvije milijarde kuna. Dio tog novca planira se namaknuti i dvadesetpostotnim poskupljenjem vode.

Iz Zagrebačkog holdinga poručili su da je jedan od razloga za poskupljenje vode i to što od 1. siječnja 2023. na snagu stupaju izmjenama i dopune Uredbe o naknadi za korištenje voda, prema kojoj će vodovodna poduzeća plaćati naknadu na svu vodu koju zahvate na crpilištima, a ne na krajnjiim korisnicima ispuručene kubike vode.

Nakon toga je ministar gospodarstva Davor Filipović poručio kako će Vlada odgoditi primjenu spomenute uredbe na godinu dana, te je pozvao zagrebačku Gradsku upravu da povuće svoju odluku o povećanju cijene vode.

Na koncu je Tomaševiću rukavicu u lice bacio i sam premijer Andrej Plenković, koji je s jutrošnje sjednice Vlade rekao kako odgađa primjenu Uredbe za korištenje voda.

- Lokalne jedinice nemaju potrebe za dizanjem cijena vode, osobito veliki gradovi kao što su Zagreb i Split. To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini - poručio je Plenković.

Odgovor zagrebačkog gradonačelnika na javni izazov koji mu je uputio predsjednik Vlade očekuje se danas oko 11 sati kada će Tomašević posjetiti Ekonomski fakultet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:28