SUMMIT ONE OCEAN

Plenković: Jabučka kotlina sjajan primjer brze obnove ribljeg fonda

Pojas od Žirja do talijanske Ortone sadrži gotovo četvrtinu ukupne biomase gospodarski važnih vrsta ribe sjevernog i središnjeg Jadrana

Andrej Plenković sudjelovao je na summitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

 Ludovic Marin/AFP

Ograničenje lova ribe u Jabučkoj kotlini sjajan je primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond što može poslužiti kao primjer za druge situacije u Sredozemlju, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon završetka summita One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Jabučka kotlina, pojas od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, sadrži gotovo četvrtinu ukupne biomase gospodarski važnih vrsta ribe sjevernog i središnjeg Jadrana.

Niz godina Jabučka kotlina bila je ribolovno područje odakle je dolazilo više od 30 posto koćarskog ulova hrvatske i talijanske flote. No, prelov je iscrpio riblji fond pa je od 2015. godine ribolov ondje ograničen.

Mjere su urodile plodom i fond je obnovljen.

„Nelovljenje ribe u Jabučkoj kotlini je sjajan primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond koji može služiti za druge situacije na Mediteranu”, rekao je Plenković novinarima.

'Očuvanje oceana jedan od najvećih izazova'

Plenković je u govoru na samitu istaknuo da je očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova i da Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti.

Napomenuo je da Hrvatska daje „vrlo jasan doprinos” u borbi protiv plastičnog otpada.

Hrvatska je zabranila korištenje plastičnih vrećica i brojnih drugih jednokratnih proizvoda od plastike.

„Plastika se teško razgrađuje. Svaka plastika koja završi u Jadranu je negativna i za staništa životinjskih i biljnih vrsta, a užasno je negativna s aspketa čistoće Jadrana i privlačnosti Hrvatske kao turističke zemlje.”, rekao je hrvatski premijer novinarima.

Hrvatski premijer sudjelovao je na summitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Naglasio je da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Poručio je i da je na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora potrebno napraviti maksimalan napor kako bi se zaključio sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira.

"Time bi se zajednički dao još jedan iskorak obvezujućeg karaktera koji bi smanjio efekte globalnog zatopljenja”, rekao je novinarima.

Plenković: BiH treba pravedan izborni sustav

Premijer je iskoristio samit u Brestu da na njegovim marginama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i drugim kolegama razgovara o izbornoj reformi u BiH.

Plenković je najavio da bi se ta tema mogla raspraviti i na Europskom vijeću za što "Michel ima punu razumijevanja".

Istaknuo da je u međuvremenu važno da se nastave razgovori u BiH među političkim strankama, prije svega između hrvatskih i bošnjačkih.

"Dobro je da su ti razgovori održani jučer u Sarajevu i dobro je da će se i nastaviti", rekao je.

„Mi ćemo s naše strane činiti sve da dođe do dogovora koji će, naravno, omogućiti pravedan izborni sustav”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 21:07