ULAGANJE U OBRANU

Plenković: Jačanje vojske pokazuje da smo predvidjeli novu sigurnosnu situaciju

‘Hrvatska mora ići snažna s vrlo dobro organiziranom i vojskom i policijom i cijelim sigurnosnim sustavom‘

Andrej Plenković

 Mihael Barišić/Cropix

Jačanje vojske i policije pokazuju da je hrvatska vlada predvidjela globalnu sigurnosnu situaciju koja podrazumijeva prijetnje za Europu kao i prijetnje u hrvatskom susjedstvu, kazao je novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Primjer kupnje višenamjenskih borbenih aviona Rafale je konkretna manifestacija onoga kako Hrvatska, s obzirom na svoju veličinu, jača svoje obrambene sposobnosti", istaknuo je hrvatski premijer.

"Daljnja ulaganja u hrvatsku kopnenu vojsku, daljnja ulaganja u hrvatsku ratnu mornaricu, daljnje jačanje materijalnih prava hrvatskoga vojnika, a sve to uz paralelno snaženje uloge hrvatske policije koja je vrlo važna u pitanju suzbijanja nezakonitih migracija", kazao je Plenković, "vrlo jasno svjedoče o tome da smo itekako dobro predvidjeli što se globalno zbiva, koje su to prijetnje za Europu, a koje su prijetnje u konačnici i u našem susjedstvu na jugoistoku Europe".

"Zato Hrvatska mora ići snažna s vrlo dobro organiziranom i vojskom i policijom i cijelim sigurnosnim sustavom u godine koje su ispred nas gdje je globalna sigurnosna situacija znatno promijenjena u odnosu na prije desetak ili 15 godina", zaključio je Plenković.

Na pitanje o nastavku podrške Zapada Ukrajini, Plenković je kazao da je ta podrška "ključna".

Uspjeh Ukrajine ovisi o motivaciji ukrajinskog naroda, vojnika i vodstva da se bori protiv agresije, jedinstvu Zapada u pružanju vojne i financijske podrške te o održanju unutarnje stabilnosti na Zapadu, naglasio je Plenković.

Plenković će kasnije u srijedu na WEF-u sudjelovati na sastanku o zapadnom Balkanu, a u tom kontekstu ponovio je kako je za Hrvatsku "prioritet broj jedan Bosna i Hercegovina", izrazivši nadu da će u ožujku doći do odluke o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

"Ja smatram da Bosna i Hercegovina to zaslužuje. Hrvatska je najveći zagovornik, prijatelj i odvjetnik Bosne i Hercegovine u europskim institucijama", kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 10:13