DVA RAZLOGA ZA SMJENU

Plenković: ‘Jasno se vidi sprega tog gospodina, medija i Mosta. Ovako nešto nikad nisam vidio‘

Premijer je sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je iznijeo više detalja o smjeni ministra Davora Filipovića

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu konferenciju za medije povodom smjene ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića te njegovog sad već bivšeg savjetnika Jurice Lovrinčevića.

- Potvrđujem informaciju da sam razriješio ministra Filipovića i da je prestao i Jurica Lovrinčević biti savjetnik. Razlog su medijski napisi tijekom dana, a sadržaj korespodencije je takav da smo svi zajedno u Vladi ostali zgroženi i konsternirani. Dva su razloga. Prvi je - ako su autentične poruke - to upućuje na školski primjer koruptivnog djela. Drugi element je onaj koji se odnosi na kontakte s jednim predstavnikom medija i kasnije te iste informacije se plasiraju oporbi koji to onda koriste za rušenje vlade

- Ispada da je savjetnik ministra bio moj miljenik, ako je vjerovati tjedniku, a to je jedna vrlo zlonamjerna teza. To dovodi do toga da ja nemam više povjerenja u ministra koji je savjetnika doveo na vlastito inzistiranje.

- Uvažio sam želju Filipovića, a slično je bilo i za državnog tajnika Bujanovića da mu pomogne u ministarstvu. Ovdje je bit da je cijela operacija trajala šest mjeseci, a naročito se isticao Most. Koristile su informacije iz ministarstva što je sprega gospodina, medija i oporbe.

- Ovo je potpuno razotkrivanje Mosta, to je situacija bez presedana. Svašta sam doživio, ali ovo ne. Potpuno odbacujemo teze da je bivši savjetnik bio moj miljenik, jer smo se mi vidjeli dva-tri puta.

- Ovo je čisti napad na vladu i odluka je čvrsta, a provest ćemo konzultacije o novom ministarstvu gospodarstva. Sve je usuglašeno s partnerima.

Uslijedila su pitanja novinara.

Imate li informacije da je u sve upetrljan i Filipović?

- Rekao mi je da ništa ne zna, a kriv je što je izabrao Lovrinčevića. Moje odgovornosti nema, jer mi godinama radimo na boljitku životnog standarda. Riješili smo brojne krize - kazao je Plenković i pohvalio se svim uspjesima Vlade.

Podsjetili su ga i na visoko mišljenje o Filipoviću i Aladroviću.

- Filipović ima visoke domete, a zahvaljujući Aladroviću imamo više zaposlenih nego 1991. Što se njega tiče kao ministra - kad slušate brojne udruge i tržište rada - svi su jako zadovoljni.

Je li presudila priča oko Mosta ili ova druga?

- Obje su presudile, jer kako neko može dogovarati pogodovanje javnim novcem. Sigurno ne u moje ime. Ova druga je nečuvena da netko radi u ministartsvu i ima agendu da se udara na najodgovornije. Vidjet ćemo što će biti, ali nema paralele s Fimi medijom jer se ovo događa na razini jednog čovjeka i medija. Ne uključuje Vladu - istaknuo je premijer.

Odluku o razrješenju Filipovića donijeli ste promptno?

- Ovdje imamo crno na bijelo korespodenciju, a Lovrinčević nije ništa demantirao. Ja novinara s kojim je dogovarao ne poznam. Jasno se vidi sprega Mosta, novinara i bivšeg savjetnika bivšeg ministra. Ovo je ozbiljan problem i nije usporedivo ni sa čim.

- Još nema nikakvih kandidata za novog ministra, dajte nam malo vremena da se koordiniramo. To može biti i u Novoj godini.

Premijer je potom podsjetio na zahtjevan raspored koji ga čeka u idućem tjednu.

- Polako, ima vremena za novog ministra - kazao je premijer te naglasio da je ovdje riječ o političkoj odgovornosti s ‘dvije piste‘.

Premijer je potom branio ministricu Ninu Obiljen Koržinek i njen odabir ‘suradnika‘ s Geodetskog fakulteta.

- Dajte, molim vas. Kakve to veze sad ima i kako je to isto. Ne razumijem vašu logiku. Ovdje je riječ o nekakvoj spregi novinara i političkih stranki. Uspoređujete neusporedivo - uzvratio jer Plenković novinaru koji mu je postavio pitanje o ministrici kulture.

- Ministarstvo kulture radi velik posao oko potresa pa je valjda logično da razgovaramo s brojnim stručnim fakultetima. Vremena je malo, imate samo 12 tjedana za procjenu štete.

Plenković je na kraju upitan da komentira kako je moguće da je toliki broj njegovih ministara upleten u brojne afere.

- Mene taj broj ne zanima. Mene zanima koliko je ljudi zaposlenih, da smo u Schengenu, da nitko nije osjetio energetsku krizu, da povećamo plaće i mirovine... To ja volim brojati, a vi brojite što je vama važno - poručio je za kraj Plenković te dodao kako je jako zanimljivo što je sve izašlo o aferi HEP.


Premijer Andrej Plenković smijenio je u utorak s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, priopćeno je iz Vlade, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebnim savjetnikom u Filipovićevom kabinetu.

Plenković je sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj bi trebao iznijeti više detalja.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

U priopćenju iz Banskih dvora navodi se da je predsjednik Vlade potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja te time "ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra".

U priopćenju se dodaje da je danas održana i telefonska sjednica Vlade "na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada.

To su dužnost člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH i dužnost člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:52