HDZ-OVCI ZA JUTARNJI

‘Plenković je Beroša pustio niz vodu, postao je uteg za Vladu i otići će nakon lokalnih izbora‘

Mislim da će ga premijer držati još neko vrijeme. Ali vjerojatno će njegova ostavka pasti prije pokretanja opoziva
Vili Beroš
 Luka Gerlanc/Cropix

Prema mišljenju više vodećih HDZ-ovaca, ministarski su dani Vilija Beroša odbrojani. Smatraju da je glavni problem ministra zdravstva nedostatak menadžerskih sposobnosti, zbog čega se gomilanju dugovi u zdravstvu i došlo je do kolapsa platforme CijepiSe.

- Beroš će vrlo brzo otići, i to sam. Neće si dozvoliti da ga se smjenjuje, da se to pitanje dugo rasteže. Hoće li se to dogoditi prije ili poslije rasprave o povjerenju u Saboru, ne znam. Beroš se nije snašao u vođenju Ministarstva u menadžerskom smislu. Na poziciji ministra zdravstva glavno su pitanje financije i menadžment.

Ukidanje bolnica

Ministar zdravstva mora biti odličan menadžer koji će napraviti manje rashode, manje troškove u KBC-ima i liječenjima, netko tko će biti u stanju ukinuti niz bespotrebnih bolnica - kaže jedan od naših sugovornika iz vodstva HDZ-a.

Drugi koji se slaže s ovom ocjenom ističe da Beroš još nije shvatio da je njegovo vrijeme prošlo i predviđa da će se nastaviti braniti pokušavajući zadržati svoju poziciju. To potkrepljuje podatkom da je samo ove subote Ministarstvo zdravstva izašlo s četiri priopćenja.

Loš menadžer

- On nije sustav stavio pod kontrolu, a ne može se, posebno u ovakvoj krizi, oslanjati na to hoće li netko u Ministarstvu nešto napraviti. Situacija je takva da je očigledno da ministar mora bdjeti nad provedbom. A Berošu to ne ide. On, naprosto, nema menadžerske sposobnosti - kaže drugi naš sugovornik i napominje da Beroš nije shvatio da je postao uteg Vladi.

Treći istaknuti HDZ-ovac podsjeća, pak, na stav koji je iznio premijer Andrej Plenković, prema kojem od oporbenog zahtjeva za opozivom ministra zdravstva neće biti ništa te u to nimalo ne sumnja. No, hoće li se Beroš sam povući, i to nakon lokalnih izbora, a prije nego što na dnevni red Sabora dođe inicijativa za njegovu smjenu koju pokreće oporbeni SDP, nije siguran, ali mu je taj scenarij realan.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da je za srijedu sazvao sastanak na kojem će se odlučiti tko će od oporbenih zastupnika potpisati inicijativu za opoziv ministra zdravstva, a tko će za nju glasati.

- Tekst opoziva je u pripremi. Nema se dodati ništa drugo do onog što čitamo u medijima o tome kako je kolabirao sustav cijepljenja. Odluku o tome kada će biti rasprava na dnevnom redu donijet će Plenković i Jandroković jer je to ovlast predsjednika Sabora, a znamo koga on sluša - kaže Grbin.

- Mislim da će ga Andrej držati još jedno vrijeme. Najvjerojatnije će čekati da prođu lokalni izbori, ali bi Beroševa ostavka mogla pasti prije nego što se pokrene procedura njegove smjene u Saboru - smatra još jedan od vodećih HDZ-ovaca.

- Beroš je već imao na leđima metu kada je imao drugu preferenciju na parlamentarnim izborima. Stalno se govorilo da nema podršku premijera, a tako je i bilo. Neke ministre premijer jako čuva, a Beroša je pustio niz vodu - ustvrdio je jedan od naših sugovornika, koji smatra da bi nakon lokalnih izbora trebala uslijediti mini rekonstrukcija Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:40