ŠKOLA IDE DALJE

Plenković je danas na pressici izrekao jednu rečenicu koja bi mogla razveseliti školarce

Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će škole ostati decentralizirane, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak nove restriktivnije epidemiološke mjere poručivši da je Vlada protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata, a razmišlja se o sankcijama za građane koji se ne pridržavaju mjera i produženju školskih praznika za tjedan dana.

- Za visoko obrazovanje preporuka je da se ide na online, osim studija koji imaju laboratorijske vježbe, nešto što zahtijeva dolaske na fakultete. Što se tiče srednjih škola, po modelima koje imamo inicijativa za eventualni prelazak na online je na ravnateljima i osnivačima, a to su jedinice lokalne i područne samouprave. Na temelju njihove inicijative, dogovorima sa Stožerom, može se prijeći i na online nastavu. Ministar obrazovanja u suradnji s HZJZ-om i ministrom Berošem predlaže da se trajanje školskih praznika produži još jedan tjedan kako bismo nakon eventualnih druženja za blagdane osigurali dodatni tjedan što je s epidemiološkoga aspekta dobro - poručio je premijer.

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu da će škole ostati decentralizirane, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere. Objasnio je da nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje kako je zapisano u uputama koje su od samoga starta predviđale sva tri oblika nastave - A, B, i C, koji je online oblik nastave.

Fuchs je, nakon sastanka užega kabineta Vlade, posvjedočio kako je na sastanku zaključeno da je jako važno i prioritetno održavanje nastave "licem u lice", te da to znači da će se i dalje s lokalnim stožerima na lokalnoj razini procjenjivati situacija. S tim u vezi, spomenuo je situaciju u Varaždinu gdje su, nakon zatvaranja i ostalih institucija, restorana i kafića, srednje škole prešle na C model, odnosno na online nastavu.

Također je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze, spomenuvši studiju koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim antigenskim testovima. Objasnio je da su uzorci uzimani ne iz nosa već iz usne sluznice, te da se pokazalo da je bilo jako malo asimptomatskih slučajeva. Dodao je kako ipak treba uzeti u obzir da je to istraživanje provedeno krajem rujna ove godine do sredine listopada te da treba uključiti i pogrešku jer pouzdanost ovakvih testova nije stopostotna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:09