PREMIJER O DRONU

Plenković: ‘Je li NATO pratio letjelicu? Da je Hrvatska bila obaviještena, digli bi se naši avioni‘

Na pitanje je li NATO pratio letjelicu i je li Hrvatska bila obaviještena, Plenković je rekao da bi se u tom slučaju drukčije reagiralo

Andrej Plenković

 Ludovic Marin/AFP

Najvažnije je utvrditi tko je lansirao bespilotnu letjelicu koja je sinoć pala u Zagrebu i je li do Hrvatske došla slučajno ili namjerno, izjavio je u petak u Versaillesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je na početku drugog dana summita upoznao čelnike ostalih država članica s onim što se sinoć dogodilo na Jarunu, u Zagrebu i rekao da Hrvatska ima stručnjake za ovakve situacije.

"Saznanja do kojih dođu podijelit ćemo s drugima", rekao je

"Najvažnije je utvrditi tko je taj koji je lansirao letjelicu i kako je došla do Hrvatske, je li namjerno ili slučajno”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a u Versaillesu.

Prema dosad poznatim informacijama, riječ je o besposadnoj letjelici vojnog karaktera ruske proizvodnje, koja u Hrvatsku doletjela iz Mađarske, a u Mađarsku ušla iz Rumunjske. U hrvatskom zračnom prostoru bila je 6, 7 minuta prije pada.

“Oni su s maksimalnom ozbiljnošću primili tu informaciju, nije uobičajeno da na glavni grad padne letjelica veličine 14 metara, teška šest tona”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li NATO pratio letjelicu i je li Hrvatska bila obaviještena, Plenković je rekao da bi se u tom slučaju drukčije reagiralo.

“Da je netko bio obavješten onda bi se drukčije reagiralo, onda bi se naši avioni digli i reagirali “, rekao je Plenković, dodajući da je to bila potpuno nepredviđena situacija.

Jedan od glasnogovornika NATO-a rekao je na upit Hine da je protuzračna obrana NATO-a pratila putanju leta drona koji se srušio u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:37