KADROVSKA ROŠADA

Plenković je na listama ozbiljno degradirao jednog ministra. A na prošlim je izborima dominirao kao nitko u HDZ-u...

Plenković, Jandroković, Anušić, Božinović, Medved, Butković i Malenica ponovno će nositi liste u u 1., 2., 4., 6., 7., 8. i 9. izbornoj jedinici

Praćenje rezultata parlamentarnih izbora 2020. godine u stožeru HDZ-a

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković otkrio je u ponedjeljak da će najkasnije 22. ožujka raspustiti Hrvatski sabor, što znači da bi se parlamentarni izbori u Hrvatskoj mogli održati ili u travnju ili u svibnju.

Plenković je objavio i tko će nositi HDZ-ove izborne liste na nadolazećim izborima. On će biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nosit će listu u 2., župan Varaždinske županije Anđelko Stričak nosit će listu u 3., ministar obrane Ivan Anušić nosit će listu u 4., ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nosit će listu u 5., a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nosit će listu u 6. jedinici. Ministar branitelja Tomo Medved nosit će listu u 7., ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nosit će je u 8., ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u 9., ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u 10. jedinici, a listu će u 11. izbornoj jedinici nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

U odnosu na prošle parlamentarne izbore koji su održani 2020. godine, HDZ je promijenio nekoliko nositelja izbornih listi.

HDZ-ovu izbornu listu u 3. izbornoj jedinici tada je predvodio Žarko Tušek, aktualni predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora. Tušek je prije nekoliko godina snimljen kako Viktoru Šimuniću, vijećniku iz Oroslavja, nudi posao i novac ako na idućim izborima pomogne HDZ-u u svrgavanju SDP-a u Krapinsko-zagorskoj županiji. Iako je Tušek nakon izbijanja te afere ustvrdio da sve što se čuje na snimci nije istina, a USKOK kaznenu prijavu protiv Tušeka odbacio, HDZ je odlučio da neće biti nositelj liste u 3. izbornoj jedinici već da će je predvoditi Anđelko Stričak koji je 2020. bio 3. na HDZ-ovoj listi u 3. izbornoj jedinici. Tušek je 2020. osvojio 6313 glasova (14,01%) dok je Stričak osvojio 5225 glasova (11,6%).

image

Žarko Tušek

Goran Mehkek/Cropix

Bivši ministar financija Zdravko Marić na prošlim je izborima predvodio HDZ-ovu listu u 5. izbornoj jedinici. Nositelja te liste na nadolazećim izborima Marina Piletića na toj listi nije bilo. On je bio 12. na HDZ-ovoj listi u 6. izbornoj jedinici. Marić je dužnost ministra financija obnašao od 2016. do sredine 2022. godine. Politički analitičar i profesor filozofije Žarko Puhovski rekao je na dan kada je potvrđeno da će Marić otići da je ovaj imao ugled u svom resoru. Marić je rekao da je s premijerom Plenkovićem dogovorio da će nakon ulaska Hrvatske u eurozonu, sređivanja državnih financija te podizanja kreditnog rejtinga napustiti Vladu RH. Kolumnist Jutarnjeg Gojko Drljača ustvrdio je da je Marić tijekom šest godina na čelu Ministarstva financija stekao povjerenje značajnog dijela građana i poslovne zajednice. Oporbu je Marićev odlazak iz Vlade prilično iznenadio. Marić je nakon odlaska iz Vlade pokrenuo privatni biznis. Marić je na izborima 2020. godine osvojio 21.777 glasova (32,33%) dok je Piletić kao 12. na listi u 6. izbornoj jedinici osvojio 1937 glasova.

image

Zdravko Marić

Ronald Gorsic/Cropix

Aktualni ministar zdravstva Vili Beroš na prošlim je izborima nosio HDZ-ovu listu u 10. izbornoj jedinici, a nositelj iste na nadolazećim izborima Branko Bačić prije četiri je godine bio 2. na listi. Beroš je na izborima 2020. godine osvojio 35.678 glasova (45,47%) dok je Bačić kao 2. na listi osvojio 2654 glasa. Od svih nositelja HDZ-ovih izbornih lista, Beroš je 2020. godine osvojio najviše glasova, više čak i od Plenkovića, koji je u prvoj izbornoj jedinici prikupio 32.208 glasova.

image

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix

HDZ-ovu listu u 11. izbornoj jedinici prije četiri je godine predvodila Zdravka Bušić, danas predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskog sabora. Nositelj izborne liste u 11. izbornoj jedinici Zvonko Milas na prošlim je izborima bio 4. na listi u 1. izbornoj jedinici. Bušić je 2020. osvojila 2784 glasa, a ispred nje su po broju glasova bili saborski zastupnik Radoje Vidović s 2827 glasova (15,78%) i saborski zastupnik Nevenko Barbarić s 3864 glasa (21,58%). Milas je kao 4. na listi u prvoj izbornoj jedinici osvojio 453 glasa (0,92%).

image

Zdravka Bušić

Ranko Suvar/Cropix

Plenković, Jandroković, Anušić, Božinović, Medved, Butković i Malenica, najavljeni nositelji lista u 1., 2., 4., 6., 7., 8. i 9. izbornoj jedinici, bili su nositelji tih lista i na izborima u 2020. godini.

Premijer je u ponedjeljak rekao da će glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić biti šef izbornog stožera HDZ-a, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bit će članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, zamjenik glavnog tajnika HDZ-a i voditelj Odjela za logistiku i financije Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, glasnogovornik Vlade RH Marko Milić bit će čelnik političko medijske komunikacije, a glasnogovornik kampanje bit će glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok.

Katičić je na prošlim izborima bio 3. na listi u 6. izbornoj jedinici dok je Obuljen Koržinek bila 3. na listi u 1. izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:02