ZORAN MILANOVIĆ

‘Plenković je na nosaču sa svojim kućnim ljubimcem dogovorio prelete. Pad drona? Ponašaju se kao na Dolcu‘

Predsjednik Milanović pozvao je javnost da sama zaključi o "motivima za takvo seljačko ponašanje".

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović na novoj je konferenciji za medije objašnjavao zašto je zabranio prelete avionima. Rekao je da su preleti kod većine građana izazvali nelagodu, strah te da im se zaledila krv u žilama.

- To da je to objavljeno na radiju, ne znači ništa. Radi se o aktivnostima kojih će biti ovih dana. Radi se o aktivnosti za koje sam ja, naravno, kao i za sve druge, dao suglasnost. Detaljima se ne bavim, hrvatska vojska mora vježbati, ali ne na ovaj način.

- Do incidenta je došlo tako da je premijer otišao na nosač aviona, i tamo se osobno dogovarao s nekim admiralom pred načelnikom Glavnog stožera i pred svojim kućnim ljubimcem ministrom. I naravno da je to onda načelnik Glavnog stožera, koji je vojnik, odobrio, rekao je Milanović.

- Iz vlastitog iskustva, slučajno sam bio u automobilu kad su prelijetali. Rekao sam da je to zbog grubog uznemiravanja građana. Tražio sam hitnu istragu i sve sam rekao. U tom trenutku i sljedećih sati dobivam rezultat istrage. A sada, kad sam vidio što se dogodilo, neka igre započnu. Od vojnika nitko neće odgovarati. Načelnik Glavnog stožera je izvršio naredbu ministra, koji je to napravio na nalog premijera, tvrdi Milanović.

- Onda su avioni preletjeli u vrijeme kad je premijer imao pressicu. To više neću dopuštati, rekao je Milanović i dodao neka "o motivima za takvo seljačko ponašanje", javnost zaključi sama.

Na pitanje kakva se poruka daje saveznicima, rekao je - "da su dobrodošli, ali ne u centru Zagreba".

- Da sam ja bio na tom nosaču aviona, to se ne bi dogodilo. Premijeru to ne bi palo na pamet napraviti. On je otišao tamo s namjerom da to organizira, rekao je Milanović. - Kakva je to fenomenologija duha. Kad kažem da treba nabaviti protuzračni sustave, onda odmahuje rukom. A svaki vikend se može ići na nosač aviona i raditi stranačke fešte, dodao je.

Rekao je i kako se preleti aviona trebaju organizirati na područjima gdje je opasnost najmanja. - Da se ne ugrožavaju životi, građevine, ali i živci, rekao je Milanović.

Novinari su ga ponovno pitali i o letjelici koja se srušila u Zagrebu. Rekao je da na otkrivanje detalja iz istrage gleda "s prijezirom i čuđenjem".

- Kad netko ukrade kokoš istraga je tajna, a kada se dogodi ovako ozbiljna stvar, oni laprdaju kao na Dolcu. Isto vrijedi i za letjelicu. Dok ne vidim kumulativni zaključak, neću ništa govoriti, rekao je i dodao kako mu je čudno da je Stoltenberg odgovarao na pitanja.

- On ne zna o tome ništa. I onda demantira premijera. Kako to premijer zna prije samog nalaza istrage? Tako jer njuška po istrazi. Njuška, ne kažem da utječe. Pokazuje nam komadiće bombe. Ja imam dostupno sve što je dostupno i premijeru, ali da bi govorio o tome čekam nalaz. Ovo je vojna stvar, ona je po svemu sudeći došla s teritorija Ukrajine i to znamo. I na tome ćemo morati stati jer nećemo dobiti ničije priznanje. S obzirom na to da se pokvario žiroskop, i da je letjela kao pomahnitala ptica, moglo je završiti na bilo kojem mjestu. Eto završilo je baš u Zagrebu i to srećom na nenaseljenom mjestu, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:57