SUČELJAVANJE NA TELEVIZIJI

'PLENKOVIĆ JE RETORIČKI DOMINIRAO' Politički analitičari: 'Kovač je htio obilježiti debatu, ali dan kasnije neće se pričati o Kardelju i masonima'

Andrej Plenković (lijevo) i Miro Kovač (desno)
 CROPIX

"Izgubila se struktura debate, nismo dobili odgovor ni na jedno postavljeno pitanje, sučeljavanjem je retorički dominirao Andrej Plenković, no ovi izbori u HDZ-u vrte se samo oko toga hoće li Milijan Brkić preživjeti u vrhu stranke", ukratko je to rezime komentara koje su sinoć na temu sučeljavanja između dva kandidata za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i Mire Kovača za Jutarnji list dali politički analitičari Zdravko Ivić i Gordan Turković.

- Prebrzo je sučeljavanje izgubilo strukturu debate, a kandidati su bili izvan kontrole i u nekim trenucima su govorili i po dvije i pol minute. Također su i pravila debate bila nejasna, kako njima samima, pa tako i gledateljima - ističe politički analitičar Zdravko Ivić. Nadalje dodaje je da je debatom retorički dominirao Pleković kod kojeg se vidjelo da nastupa s pozicije autoriteta predsjednika Vlade.

- Ali Kovač ga je ipak uspio u nekoliko navrata isprovocirati, što se vidjelo po Plenkovićevoj facijalnoj ekspresiji. No, to nije ostvario s masonerijom i Plenkovićevim radom iz mladosti u kojem citira Kardelja. Htio je na neki način obilježiti debatu, ali to nije uspio. Neće se dan kasnije pričati ni o Kardelju, a ni o masonima - kazao je Ivić koji je sumirao da je zapravo očito da je Plenković u prednosti, te da se na ovim izborima u HDZ-u zapravo odlučuje jedino o sudbini Milijana Brkića. Politički analitičar Gordan Turković također smatra da je sučeljavanje bilo konfuzno, te potpuno izvan kontrole.

- Kovač je inzistirao na izbornim rezultatima i ideološkim pitanjima što je bilo i za očekivati. Ali bilo je dosta elemenata rekla-kazala u prepirci, razina srednje škole, kao epizoda s Plenkovićevim radom s kojim je Kovač tek mahnuo, bez da je išta pročitao, pa je i to ostalo u zraku - kaže politički analitičar Gordan Turković. On smatra da je tijekom debate Plenković djelovao iskusnije, ali da je ponekad ostavljao dojam da ponižava svog protivnika.

- To mu ne ide na čast. Tijekom debate nismo dobili odgovor ni na jedno suštinsko pitanje i zapravo bi bilo bolje da se ova debata održala u prostorijama stranke pred članstvom HDZ-a - dodaje Turković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:27