MILANOVIĆ LJUTIT

‘Plenković je svojom izjavom aludirao da sam ovisnik o kokainu, to može samo jedan low-life‘

Kako sam ja to 2016. posijao mržnju i agresiju? Ja želim znati to da se mogu ispričati
Zoran Milanović
 Vojko Bašić/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u Iloku se obratio javnosti komentirao najnovije događaje na hravtskoj političkoj sceni. Naravno, ponovno je premijer Plenković bio glavna tema njegova obraćanja, ali ovaj put nije poštedio ministra Tomislava Ćorića kojeg je nazvao 'mađarskim potrčkom'.

Upitan da komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića da je on prije četiri godine sijao mržnju, Milanović je rekao:

- Kako sam ja to 2016. posijao mržnju i agresiju? Ja želim znati to da se mogu ispričati - rekao je Milanović koji je upitan da komentira zašto ga je premijer nazvao "piromanom i vatrogascem", predsjednik je rekao:

- On je puno vremena proveo na kroasanima u Bruxellesu i Parizu pa vjerojatno teže smišlja dosjetke, ali moramo se smijati. To znači da me drži odgovornim za taj napad. To su užasno teške optužbe. Mi se ne prepucavamo, ja nudim ograničena rješenja, a premijer se ponaša kao herojski zec koji je smislio da sazove Koordinaciju domovinske sigurnosti, koje je neko paratijelo, smišljeno za mandata bivše predsjednice, valjda samo zato da Kolinda ne sjedi na njemu - kazao je predsjednik pa dodao.

- Mogao bih i ja sazvati šefove SOA-e i generale i pridonositi većem kaosu u Hrvatskoj, ali to neću raditi. Mislim da premijer puno glumata. On spominje sanitarni kordon. Saborski zastupnici nisu goveda, nisu izvori zaraze. Miroslav Škoro može biti ovakav i onakav, ali nije terorist. Ne možemo takav rječnik koristiti - rekao je Milanović.

- Premijer je, kazavši da sam 54-godišnji šmrkavac, aludirao da sam ja ovisnik o kokainu. To je inspiracija iz septičke jame interneta. Ja imam problema s dišnim putevima, imam alergije, ali spominjati takvo što može samo jedan low-life. Ja za kokain nemam ni novca - rekao je Milanović.

'Herojski zec'

Milanović se nekoliko puta tijekom govora osvrtao na Plenkovićevu konstataciju da je on "piroman".

- Kad kaže da sam piroman, to znači da sam ja huškao napadača. Što time misli? On je pobjegao u Bruxelles i tamo se kao herojski zec razgoropadio. On izbjegava sad sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje se treba sastajati i inače.

Milanović je, kako je rekao, predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je premijer rekao da se zemlja radikalizira.

- On je isplazio jezik Hrvatskoj, to je bilo beljenje. On je rekao da će sazvati svašta nešto, da će se boriti protiv radikalizacije, valjda dimnim signalima i metlama i da će napraviti sanitarni kordon. Pazite, sanitarni kordon, rekao je predsjednik.

Komentirajući premijerovu izjavu da bira kojim će prijevoznim sredstvom i kako ići do određenoga mjesta, Milanović je rekao da njega voze.

- To ona fora da je furao ljude, HDZ-ovce, na maturalac challengerom u Finsku. Tko mu brani da se vozi helikopterom kad je premijer? To je isto jedna fintica. Poruka Plenkoviću, ako možeš - leti, to je dobro i za strah i za živce, rekao je Milanović.

Napao Ćorića

Milanović se prilično oštro osvrnuo na ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

- Taj "mađarski potrčko" će meni dijeliti lekcije? Pa on prvo sve javlja Mađarima, a tek onda nama. Ćorić je 2012. bio docent na Ekonomskom fakultetu i njegov CV se tada preko Davora Bernardića našao na mojem stolu. Htio je promociju, ali ja takve dotepence nisam primao. Pa se onda uvalio u HDZ. Zato sam ja za Plenkovića Milanović, a za Ćorića "gospodin predsjednik hrvatske republike".

Podsjetimo, ranije u srijedu premijer je o predsjedniku rekao sljedeće:

- Što se tiče samoga predsjednika Republike, smatram da on, nakon što je relativizirao taj napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vrijeme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome što misli, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2023 08:29