BITAN POTEZ PREMIJERA

Plenković je započeo važan proces za zdravo društvo - pomirbu Hrvata i hrvatskih Srba

Cilj je stvoriti zdravo društvo u kojemu djeca agresorskog naroda neće nositi krivnju svojih predaka
Andrej Plenković i Milorad Pupovac
 Goran Mehkek/ Cropix
Objavljeno: 01. kolovoz 2020. 21:31

Kao što je pokojni predsjednik Franjo Tuđman otvorio pomirbu kćeri i sinova ustaša i partizana, tako si je premijer Andrej Plenković u drugome mandatu uzeo u zadatak provesti pomirbu Hrvata i hrvatskih Srba koji su se našli u vrtlogu Domovinskog rata. Cilj je stvoriti zdravo društvo u kojemu djeca agresorskog naroda neće nositi krivnju svojih predaka. S druge strane, pripadnici većinskog hrvatskog naroda trebali bi prestati osjećati frustraciju koja ima korijen u uvjerenju da njihovi sugrađani druge nacionalnosti nikada nisu prihvatili državu Hrvatsku.

Ovogodišnja 25. obljetnica Oluje i odlazak potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića u Knin ogroman je korak u tome smjeru. Milošević je Srbin iz Šibenika čiji je otac bio hrvatski branitelj, ali je njegova obitelj unatoč tome doživjela odmazdu.

Trebalo je proći čak 25 godina od oslobađanja Hrvatske da se stvore uvjeti i da prvi put imamo priliku čuti, i to s pozicija dužnosnika zakonodavne i izvršne vlasti, što su u ratu doživjeli ljudi koji su se našli s druge strane. Nikad dosad Srbi u Hrvatskoj nisu na ovakav način i ovako otvoreno progovorili o vlastitom stradanju. Bitno je, međutim, što je zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga progovorivši o vlastitom iskustvu djevojčice iz kolone iskazala poštovanje i hrvatskim žrtvama.

Milošević je javno progovorio kako su mu pripadnici hrvatskih postrojbi mučki ubili baku koja je ostala na oslobođenom teritoriju, ali mu to nije razlog da kao potpredsjednik Vlade ne ode u Knin na proslavu Dana pobjede. To više što će u Kninu biti i general Ante Gotovina, hrvatska legenda Domovinskog rata koji je po povratku iz haaškog pritvora poručio: “Rat je gotov. Okrenimo se budućnosti!”.

Jednako je važno što će ministar branitelja Tomo Medved, zapovjednik u legendarnim Tigrovima, otići u Grubore na obljetnicu zločina nad srpskim civilima.

Šalju se poruke koje idu prema pomirbi i suživotu temeljenom na povijesnim činjenicama i priznavanju svake žrtve.

Nakon Oluje nećemo se probuditi u ljepšoj i tolerantnoj Hrvatskoj, a Šimpragino i Miloševićevo istupanje izloženo je žestokim kritikama s hrvatske i srpske strane. Pomirba je proces koji će trajati, ali je važno da ga je Plenković započeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:35