‘FASCINANTAN USPJEH‘

Plenković: Kad igra s Hrvatskom, kod protivnika se uz respekt vidi i malo straha

- Cijela Hrvatska je uz našu reprezentaciju i uz izbornika Dalića. Sve ovo što su nam priuštili je fascinantan uspjeh, rekao je

Andrej Plenković i Oleg Butković

 Ronald Gorsic/Cropix

"Ako bi moglo kao u Rusiji, što se tiče Argentine, meni je ok", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković upitan za prognozu rezultata polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska - Argentina, tijekom sudjelovanja na konferenciji "Svijet 2023.", četvrtom javnom predstavljanju hrvatskog izdanja globalnog godišnjeg magazina The Economista "World Ahead".

"Očekujem pobjedu, a pratit ću doma, uz djecu. Imam malu djecu, a nezgodno mi ih je negdje voditi van. Htio bih malo pratiti kako oni to, s puno emocija, doživljavaju", dodao je premijer.

Upitan za dosadašnju ocjenu nastupa hrvatskih nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Katru, Plenković je rekao:

"Cijela Hrvatska je uz našu reprezentaciju, uz izbornika Dalića. Već ovo što su nam piruštili na ovom prvenstvu, u međuvremenu i u Ligi nacija, na Europskom prvenstvu, prošlom Svjetskom prvenstvu, je fascinantan uspjeh jedne sjajne generacije vrlo ozbiljnih i nadarenih igrača koji su sada toliko iskusni i mentalno snažni, da se vidi da ne postoji samo respekt kod drugih drugih momčadi kad se igra protiv Hrvatske, nego vjerojatno malo i strah, što je dobro."

Novinare je zanimalo i što je premijera najviše impresioniralo kod hrvatskih nogometaša.

"Što se tiče ovih utakmica, mislim da je nekoliko je elemenata: prvo, da Luka Modrić igra sa 37 godina igra kao da je deset godina mlađi; drugo, da je Livaković bio briljantan - obraniti četiri penala plus jedna stativa, to znači pet, to je fascinantan uspjeh; i Joško Gvardiol koji ima 20 godina, a koji igra kao da je njemu 37. To je najkraći miks, ali ne umanjuje doprinos svih ostalih. Dapače", zaključio je Plenković.

Svoje je mišljenje o večerašnjem dvoboju s predstavnicima medija podijelio i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Nadam se pobjedi. Dobar je osjećaj. MI smo Argentinu dobili na prošlom prvenstvu 3-0. Doduše, to je bila utakmica u skupini, ovo je eliminacijski dio. Nisu lak protivnik, ali dobar je osjećaj. Ja bih bio zadovoljan i s 1-0."

Butković je poslao i poruku reprezentativcima.

"Svi smo uz njih. Radimo kao da se ništa ne događa, ali svi smo mislima u Dohi, s našom reprezentacijom. Plasirati se u polufinale, među četiri, već je veliki uspjeh, ali ako nam priušte i finale, i daj Bože da bude protiv Francuza i da ih pobijedimo, to je velika stvar. Tako da smo uz njih svim srcem."

Vrativši se na političke teme, Plenković je rekao da je pisao grčkim predstavnicima da se podrži dodjeljivanja statusa kandidatkinje Bosni i Hercegovini.

“Mi smo snažno za, nama je BiH prijateljska susjedna zemlja, s kojom želimo imati najbolje odnose, u kojoj Hrvatima želimo da budu potpuno ravnopravni, a najbolje će biti kad cijela zemlja na europskom putu provede reforme. Hrvatska je tu partner koji želi svoj utjecaj iskoristiti do maksimuma. Taj utjecaj, pogotovo nakon Schengena i eura nije mali”, rekao je Plenković.

Govoreći o raspravi o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković je ponovio da se to treba prihvatiti. “Ja sam objasnio logiku da podržimo sudjelovanje Hrvatske vojske u EUMAM-u. To je mali doprinos u odnosu na ovo što smo dosad dali. Sve su to teme kvazi izgovora koji ne stoje. Ono što stoji je da je Hrvatska zemlja koja je jako dobra s Ukrajinom i koja je dala puno i da je ovo samo nastavak i kontinuitet naše politike”, rekao je Plenković.

Pozvao je oporbu da podrži prijedlog, “ne zato što je HDZ-ov, nego zato što je to logičan slijed i politika zemlje članice Europske unije”, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33