24. DUBROVNIK FORUM

Plenković: Ključna lekcija koju smo naučili u koronakrizi je kako izbjeći rascjep u društvu

‘Da države nisu demonstrirale svoju ulogu, suočili bismo se s eksplozijom nezaposlenosti i egzistencijalnim krizama‘, kaže Plenković
Andrej Plenković
 Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je sinoć 14. Dubrovnik forum. Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će sudjelovati i posebni europski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a. Tu su i povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, piše HRT.

U subotu će se održati tri diskusije, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

image
14. Dubrovnik forum
Tonci Plazibat/Cropix

Forum se održava u skladu s epidemiološkim mjerama - sudionici će morati predočiti covid potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje.

Plenković: Jedinstvena kriza kroz koju još uvijek prolazimo

Plenković je u subotu ujutro u obraćanju rekao da je kriza s covidom testirala sposobnosti država, snagu međunarodne suradnje i sposobnosti zajedničke reakcije na globalnu prijetnju.

- Covid-19 nikoga nije poštedio i to čini krizu kroz koju još uvijek prolazimo jedinstvenom iz globalne perspektive, poručio je Plenković.

image
14. Dubrovnik forum
Tonci Plazibat/Cropix

Rekao je da se danas nalazimo u poziciji da smo naučili određene lekcije, a prva je bila vezana za zaštitnu opremu.

- Jedan poziv s kineskim premijerom Lijem riješio je problem za Hrvatsku, dodao je.

Druga, i po Plenkovićevu mišljenju ključna lekcija, bila je kako izbjeći rascjep u društvu. Da države nisu demonstrirale svoju ulogu, suočili bismo se s eksplozijom nezaposlenosti, egzistencijalnim krizama za mnoge obitelji, tvrtkama u stečaju, rekao je Plenković, dodavši da se to nije dogodilo jer su države odlučile stati uz poslodavce i radnike. Plenković je spomenuo i neočekivane probleme s dobavom cjepiva protiv covida.

Između ostalog je iskazao i podršku proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana.

- Zemlja smo koja doista podupire svoje susjede u europskim aspiracijama, poručio je Plenković, izrazivši želju za pronalaskom rješenja između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Što se BiH tiče, naglasio je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma te da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka, izrazivši nezadovoljstvo praksama koje su na djelu od 2006. godine.

Borrell: Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell u obraćanju se također osvrnuo na pandemiju, rekavši da smo nakon nekoliko valova u proteklih godinu i pol na izlasku iz tunela, ali da pandemija i dalje divlja u ostatku svijeta, pogotovo na jugu.

- Svijet kao cjelina neće nadvladati virus do 2023. godine. Pred nama je još uvijek duga borba, rekao je Borrell, dodavši da će svijet biti drugačiji - među ostalim, digitalniji i s puno većom nejednakošću, između, ali i unutar zemalja.

image
Josep Borrell Fontelles
Tonci Plazibat/Cropix

Borrell je naglasio važnost cjepiva za borbu protiv pandemije.

Dodao je kako UN i druge organizacije upozoravaju da će nejednakost vezana za cjepivo dovesti do nejednakog oporavka, što znači nestabilniji svijet.

image
14. Dubrovnik forum
Tonci Plazibat/Cropix

Borrell je rekao kako Rusija, Kina i drugi provode "cjepivnu diplomaciju" diljem svijeta, ali i u ovoj regiji.

- Trebamo toga biti svjesni i djelovati u skladu s time, poručio je Borrell.

Borrell je također istaknuo nekoliko trendova koji nisu potpuno novi, ali ih je pandemija ubrzala - između ostalog je rekao kako svijet postaje manje slobodan te da je demokracija napadnuta, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:04