SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Kome bi bilo više u interesu nego meni da znam na vrijeme o slučaju Varga ili Rimac?‘

Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne, kao predsjednik Republike, zbunjujuće poruke, rekao je Plenković na sjednici Vlade
Andrej Plenković
 Dmajnan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković se u svom uvodnom govoru na početku sjednice Vlade osvrnuo na aferu Janaf.

- Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne, kao predsjednik Republike, zbunjujuće poruke. Ispada da je problem ako Vlada i policija i pravosudna tijela postupaju po zakonu. Ispada da se jedan dio medijskih i političkih krugova čudi što Vlada postupa po zakonu. Još neki u Hrvatskoj ne razumiju koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a ona je jasna: nema nedodirljivih. Nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice koja bi ga eventualno zaštitila ako ima indicija i sumnji da radi protiv zakona, rekao je Plenković i dodao da bi njemu najviše bilo u interesu da sve sazna na vrijeme, a ne da informacije prvo izađu u javnost.

- Kome bi bilo više u interesu nego meni da znam na vrijeme o slučaju Varga, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavljam izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritovru, dodao je predsjednik Vlade i dodao da institucije rade samostalno.

- Institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne da dolaze na ispovijest k meni. Bit je da se korupcija iskorijeni. Tijela će i dalje raditi kako treba, po zakonu i u okviru ovlasti koje su im dane. Nema autoriteta političkog kao nekad koji će određivati kako će se nešto voditi. Zato imamo demokraciju 30 godina i zato samo u EU, rekao je Plenković, prenosi N1.

Nakon uvodnog govora Plenkovića, nastavila se sjednica Vlade. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je prijedlog zaključka kojim se prihvaćaju Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023.. Predstavit će se i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i Republike Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19, te Prijedlog odluke o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma o zajmu između Republike Hrvatske i Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:18