NIJE GLEDAO RASPRAVU

PLENKOVIĆ KOMENTIRAO ODLUKU POVJERENSTVA O MARIĆU I DALIĆ 'Stvar je jasna, članocvi Povjerenstva nisu se bavili konceptom sukoba interesa'

 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Po završetku summita SEI-ja koji je održan u Zagrebu, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković kojega su novinari zamolili za komentar odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prenosi N1.

Podsjetimo, Povjerenstvo je jučer navečer odlučilo da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor, a predstavnici oporbe danas su zatražili ostavku ministra financija.

Poručio je da nije imao vremena gledati višesatnu raspravu koja se odvijala pred Povjerenstvom.

"Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja", rekao je premijer.

'Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima', poručio je kritičarima Vladinog rješenja za krizu u Agrokoru.

"Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš kako si to netko zamišlja da u kriznim slučajevima treba djelovati. Realnost je ponešto drukčija... Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja - a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje, i vrlo jasno ga ističem", objasnio je Plenković.

Zaključio je da Vlada nije bila "na razini politikanstva i bezidejnosti", kao što su, kaže, bili oni iz oporbe tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:11