RAZLIČITE VIZIJE

Plenković komentirao Orbanov plaćeni članak: ‘Mi na budućnost EU gledamo malo drugačije od Mađara‘

„Mađarska ima nešto drukčiji pogled na europsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska“, rekao je Plenković
Andrej Plenković i Viktor Orban
 Vlado Kos/Cropix

Hrvatska se ne slaže s Mađarskom oko niza pitanja vezanih za budućnost Europske unije, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, dan nakon što je mađarski premijer Viktor Orban u dnevnom listu platio članak u kojem je iznio svoju viziju za europski savez.

Mađarska vlada u Večernjem listu objavila je oglas pod nazivom "O budućnosti Europske unije" u kojoj se iznosi njezina vizija EU-a te, među ostalim, predlaže primanje Srbije u EU.

Mađarski čelnik zagovara drugačiji model EU-a, manje integriran i s manjim ovlastima, te želi da se iz temeljnih ugovora izbrišu navodi o „sve tješnjem povezivanju“.

„Mađarska ima nešto drukčiji pogled na europsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska“, rekao je Plenković u četvrtak, naglasivši da je Orban slične tekstove objavio i u drugim europskim zemljama i da je riječ o mađarskom doprinosu Konferenciji o budućnosti Europe.

Ta Konferencija, za koju je zadužena Dubravka Šuica kao povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju, trebala je početi u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici godine, ali je to odgođeno jer je nekoliko članica osporilo institucionalni okvir, podsjetio je premijer.

Plenković je rekao da se s mađarskim kolegom po pitanju proširenja ne slaže „oko niza tema“.

„Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge hrvatskoj susjedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterija“, kazao je premijer.

Govoreći o pitanju tješnje integracije, Plenković je rekao da se EU „stvara postupno, dogovorno, konsenzusom“, pa dodao da se Hrvatska želi dodatno integrirati članstvom u eurozoni i šengenskom prostoru.

„To je za nas korisno i dobro. Za unutarnju sigurnost i za dugotrajnu monetarnu stabilnost“, rekao je predsjednik vlade, pa istaknuo da su u zemljama koje su prihvatile euro kao valutu plaće rasle tri puta više nego cijene.

O samom plaćanju oglasa u dnevnim novinama premijer je rekao da to nije sporno jer se „ne može sprječavati nekoga“ da ih plaća i objavljuje.

„To je stvar novine koja je dobila novac za to da nešto objavi. To morate njih pitati, a ne nas. Ne utječemo mi na marketing u novinama“, zaključio je.

Na tekst premijera Mađarske koja se zadnjih godina, a posebice tjedana, spori s Bruxellesom i članicama zbog vladavine prava, neovisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana prema migrantima, u četvrtak je reagiralo i ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Glede budućnosti Europe, ne dijelimo simplificirane stavove koje prenosi oglas - naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar europske obitelji", poručili su iz MVEP-a.

"Što se tiče procesa proširenja EU-a, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na dosljednom ispunjenju kriterija za članstvo, provedbi potrebnih reformi i ostvarivanju mjerljivih rezultata. To vrijedi za sve države aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju", dodaje se u priopćenju ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 08:29