PREMIJER U OSIJEKU

Plenković komentirao veliki rast cijene goriva: ‘Imamo dva elementa u koje se može intervenirati‘

‘Danas ćemo raspraviti o tome, čut ćemo procjene i donijeti odluke koje su najbolje za naše građane‘, kazao je premijer

Andrej Plenković

 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije.

“Još jednom čestitam dan Osječko-baranjske županije svim našim prijateljima u Slavoniji. Drago mi je da smo ovaj dan obilježili ovako dostojanstveno i svečano”, rekao je na početku premijer, piše N1. Dodao je i kako vjeruje da se napredak vidi u svim poljima te je nabrojao veće projekte u Osijeku.

“Svjedoci smo da se ovdje dosad ugovorilo 7,2 milijarde eura”, rekao je Plenković i dodao kako se vidi da je Slavonija njihov prioritet. “Ispravili smo nepravde koje su ovdje postojale od 2012. godine”, rekao je.

Komentirao je i val rasta cijena goriva te pojasnio kako Vlada može intervenirati.

“Imamo zakonske odredbe, intervenirali smo u marže i u trošarine i još uvijek postoji prostor u tom pogledu. Danas ćemo raspraviti o tome, čut ćemo procjene i donijeti odluke koje su najbolje za naše građane. Trošarine i marže su dva elementa u koje se može intervenirati”, rekao je.

Na pitanje dokle se može tako, rekao je dok god postoji prostora za interveniranje.

Govorio je i o srpskim optužnicama protiv hrvatskih pilota: “Imamo mehanizme, štitimo nacionalne interese vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”, rekao je.

Osvrnuo se i na jučerašnju vijest da je Hrvatska po svim izvješćima spremna za ulazak u eurozonu.

“Ta izvješća su plod sustavnog rada hrvatske Vlade koja je donijela strategiju za uvođenje eura 2018. godine. Ispunili smo kriterije pet dana nakon zadnjih parlamentarnih izbora. Prepoznala se činjenica da je hrvatska izašla iz makroekonomskih neravnoteža, da smo u okvirima referentne stope što se tiče inflacije i da smo ispod 3% proračunskog deficita. Sve je to dalo argumente komisiji da da tako pozitivnu ocjenu. Euro stupa na snagu temeljem našeg zakon 1. siječnja 2023.”, rekao je.

“Jedino važno je da sve udruge zaštite potrošača i ostali akteri prate da nema lova u mutnom i da ta tranzicija teče normalno i primjereno kao i u ostalim državama”, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 04:12