KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA HDZ-A

PLENKOVIĆ 'Migrantska kriza je test za Hrvatsku. Dobro sam upućen na izazove koji nas čekaju'

 CROPIX

Europarlamentarac i zasad kandidat za predsjednika HDZ-a, Andrej Plenković, održao je govor na sastanku europskih pučana u Splitu.

- Izrazio sam ambiciju da preuzmem HDZ u ovom delikatnom trenutku, iz dva razloga. Jedan je da zajedno s vama nastavim politiku obnove povjerenja u politički mainstream, koji je u krizi. Svi ovi događaji pokazuju da moramo vratiti kontakt i povjerenje građana. To ćemo preuzeti samo ako smo snažni, vjerodostojni i učinkoviti u provođenju politika - rekao je Plenković, prenosi N1.

- Zato naša današnja tema, geopolitički izazovi na Mediteranu, predstavlja test za Hrvatsku. U migrantskoj krizi u nekoliko mjeseci smo osjetili što znači ovaj vatreni prsten i obruč Europske unije. Dobro sam upućen na izazove koji nas čekaju u istočnoj Europi - kazao je Plenković, dodavši da postoji golema politička odgovornost u ovom trenutku u sprečavanju i rješavanju migrantske krize.

- To govorim i s porukom prema svim zemljama jugoistoka Europe, koji ne mogu ostati rupa između Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Grčke. Učinit ćemo i to da politika proširenja, naravno, uz ispunjavanje uvjeta, dovede do njihova članstva - kazao je Plenković, posebno istaknuvši zemlje regije, koje uključuju posebice Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, koja je, kako je rekao, odmakla u pregovorima, ali i Srbiju, Albaniju i druge, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:22