RASPRAVA U SABORU

Plenković Milanoviću Litri: ‘Vaš kolega Ilčić pohrlio je u EP, tamo su euri, on prima plaću u eurima‘

Božinović je pak u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu‘ izjavio kako nitko ne može reći kako će se razvijati situacija s izbjeglicama
Andrej Plenković
 Damjan Tadic/CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu u saborskom "aktualnom prijepodnevu" da nitko ne može reći kako će se razvijati situacija s izbjeglicama iz Afganistana, no da hrvatska policija čini sve da budemo sigurni.

"Nitko ne može reći koliko će se i kako razvijati ta situacija, no činimo sve da budemo sigurni", odgovorio je ministar zastupniku Darku Soboti (HDZ) koji je rekao da je javnost zabrinuta zbog situacije u Afganistanu te upitao je li opravdana zabrinutost novim migrantskim valom.

Božinović je naveo kako je samo ove godine zaprimljeno 1700 zahtjeva za azilom u Hrvatskoj. Polovica od toga su državljani Afganistana, no iz ranijih iskustava mislimo da će ih biti sve više, uglavnom se radi o ljudima koji nemaju nikakve dokumente, izjavio je.

Ovoga trenutka je 126 Afganistanaca koji traže međunarodnu pomoć, uključujući i onih 19 koje smo evakuirali, naveo je i istaknuo kako je Vlada svjesna da pitanje migracija nadilazi mandat jedne vlade te da tom pitanju treba pristupiti strateški.

- Učinili smo sve da ojačamo vanjsku granicu EU, to je naša granica - rekao je Božinović navodeći da Hrvatska raspolaže s više od 6500 graničnih policajaca, nekoliko stotina pripadnika interventne i kriminalističke policije, da je jak naglasak stavljen na borbu protiv organiziranog kriminala, na opremanje i modernizaciju policije. Samo ova Vlada u to je uložila više od 200 milijuna, istaknuo je.

Razumno je uvesti euro 9,5 godina nakon ulaska u EU

"Meni se čini da je razuman rok, ako je netko ušao u Uniju 1. srpnja 2013., da usvoji euro 1. siječnja 2023., to je 9, 5 godina", odgovorio je premijer Andrej Plenković na upit Marka Milanovića Litre (Hrvatski suverenisti) treba li građane pitati oko uvođenja eura, odnosno odricanja monetarnog suvereniteta, ali i o drugim temama bitnima za budućnost Hrvatske.

- Novi ste zastupnik, vaši su prethodnici u ovom istom Saboru sa 150 glasova potvrdili ugovor o pristupanju EU, vaša kolegica je, zahvaljujući kojoj sjedite ovdje, Ruža Tomašić, vi ste dobili 19 glasova, od 2013. bila u Europskom parlamentu, vaš kolega Ilčić je pohrlio u EP… Tamo su euri, on prima plaću u eurima - poručio je Plenković zastupniku.

Naglasio je da njegova vlada ima strateški cilj uvesti Hrvatsku u dvije dublje integracije, jedna je Schengenski prostor, druga je euro "i to nam je nadomak, to je tu, sutra, 1. siječnja 2023.".

"Osigurati da se ispune kriteriji iz Maastrichta u ovakvim okolnostima pandemije, potresa, kriza i biti u poziciji pred uvođenje eura, sad slušati vašu inicijativu, ne znam jesmo li svi prespavali cijeli period", odgovorio je Milanoviću Litri. Ustvrdio je kako ne zna ima li više itko tko možda misli da nam je članstvo u EU bilo loše, da su 44 milijarde više povučenog od uplaćenog novca nekakva šeta.

Povećat će se naknade u sustavu socijalne skrbi

Odgovarajući Ljubici Lukačić, ministar rada Josip Aladrović najavio je izmjene sedam zakona iz resora socijalne skrbi, pa i Zakona o socijalnoj skrbi kao ključnoga. Planiramo centralizirati određene procese, odvojiti centre za socijalnu skrb od obiteljskih centara, osnovati akademiju sustav socijalne skrbi, rekao je ministar i naglasio kako će se paralelno s time povećati naknade u sustavu socijalne skrbi.

- Zajedno smo radili na programu HDZ-a i Vlade, obvezali smo se na povećanje zajamčene minimalne naknade s 800 na 1500 kuna u mandatu, od 1. siječnja 2023. ćemo ostvariti prvi dio toga obećanja kroz povećanje zajamčene minimalne naknade - rekao je Aladrović.

Premijer je odbacio kritike Anke Mrak Taritaš (Glas) o lošoj pripremljenosti, odnosno "petljanju i prtljanju" oko popisivača stanovništva. Popisivači su se mogli prijavljivati ljetos, uvjet nije bio da moraju biti procijepljeni, da moraju imati potvrde, rekla je.

Premijer uzvraća da je zadovoljan kako teče popis stanovništva, 177 tisuća građana već se upisalo elektronički.

- Proces je krenuo, epidemiološke prilike se mijenjaju, smatram da nema dileme da popisivači moraju biti ili cijepljeni ili imati potvrdu ili biti testirani - izjavio je Plenković i izrazio uvjerenje da je sve odrađeno na vrijeme, da će se stvar obaviti u najboljem redu i da ćemo kroz koji mjesec imati rezultate popisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 10:52