UDRUGE SE SLOŽILE

‘Plenković misli da u štrajk idemo zbog plaća. To znači da on ne razumije problem...‘

Za štrajk su se liječničke udruge odlučile kada njihovi zahtjevi nisu ispunjeni ni nakon velikog prosvjeda

Renata Čulinović Čaić

 Lucija Ocko/Cropix

Na jučerašnjem sastanku liječničkih udruga odlučeno je da se ide u štrajk. Štrajkat će vsih pet liječničkih udruga: Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika.

Tih je pet udruga prije deset dana na Trgu svetog Marka organiziralo veliki prosvjed zbog nezadovoljstva svojim statusom i plaćama, ali i zbog cjelokupnog stanja u zdravstvenom sustavu. Za štrajk su se odlučili kada njihovi zahtjevi nisu ispunjeni ni nakon prosvjeda.

Plenković: ‘Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad‘

Premijer Andrej Plenković je jutros komentirao i najavu štrajka pet krovnih liječničkih udruga istaknuvši da su plaće posebno u zdravstvenom sektoru "rasle više nego ikad", te najavio da će se provjeriti sve plaće u zdravstvu u centralnom obračunu plaća i nastaviti razgovor i tražiti rješenja.

"Od 2016. osnovica plaća je narasla za trideset i nešto posto uz različite druge dodatke. Plaće u zdravstvu su rasle više nego ikad. Razumijem da postoje različite kategorije i da oni koji imaju manje gledaju da neki u tom sustavu imaju puno više", rekao je.

Nije konkretno odgovorio hoće li ih primiti na razgovor, što udruge zahtijevaju, rekavši da resorni ministar Vili Beroš ima zadatak razgovarati sa svim dionicima u zdravstvu i vidjeti kako se što može unaprijediti.

Ministarstvo kaže da je spremno na dijalog

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da su spremni na dijalog.

- Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata, priopćeno je iz Ministarstva.

Liječničke udruge pak poručuju da im se čini kako premijer ne razumije situaciju.

- Ako Andrej Plenković misli da spremamo štrajk zbog plaća, znači da on ne razumije u kakvom mi sustavu radimo. Prema izjavi koju sam jutros čitala, čini mi se da on ne razumije problem, rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Butković: ‘Beroš će razgovarati...‘

Da nema potrebe za štrajkom, smatra i ministar Oleg Butković.

- Kolega Beroš će kao i dosada razgovarati s liječnicima i svima s kojima treba i vjerujem da će doći do kompromisa jer nema potrebe da itko štrajka i da imamo ikakve paralize u Hrvatskoj. Vremena nisu idealna, ali mislim da radimo velike stvari. Veliki su izazovi pred nama i vjerujem da će biti razumijevanja i s jedne i s druge strane, rekao je Butković, prenosi N1.

Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina ispričala je kako liječnici obiteljske medicine već dugo upozoravaju na preopterećenost, kao i ginekolozi i pedijatri. Zbog te se administrativne preopterećenosti ne mogu posvetiti pacijentima koliko bi trebali. U prosjeku se jednom pacijentu mogu posvetiti maksimalno sedam minuta.

Kekin: ‘Liječnici već godinama ovo traže‘

Štrajk liječnika podržava liječnica i saborska zastupnica Ivana Kekin. Kaže da je to jedini način da se Vladu prisili na dijalog. Iz Hrvatske je zbog Plenkovićeve Vlade, kaže Kekin, otišlo 600 liječnika. Najveći dio liječnika, dodaje Kekin, ima niska primanja, a da bi im plaća bila usporediva s europskom, moraju dežurati 30 dana mjesečno.

- Ovaj sustav će preživljavati, ali za radikalne promjene unutar sustava neće pomoći ni Beroš ni Plenković nego samo micanje HDZ-a s vlasti i postavljanje nekog novog, normalnog ministra, kaže Ivana Kekin, javlja N1.

Za Beroša je rekla da je uvijek pun lijepih riječi, no realizacije nema.

- Plenković će, kao i s roditeljima njegovateljima, htjeti sebe predstaviti kao onoga koji rješava situaciju, ali podsjetit ću ga da liječnici već godinama ovo traže. Već su sve udruge kritizirale tu reformu, nema tu sreće, kaže Kekin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:27