SVEČANI PROGRAM

Plenković na 30. obljetnici početka Domovinskog rata u Pakracu: ‘Branitelji su ispisali povijest‘

1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši PP Pakrac

 
 Danijel Soldo/Cropix

Na svečanosti u povodu 30. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su tada stali u obranu institucija hrvatske države, ustavnog poretka i stanovništva, ističući da su tim činom ispisali povijest.

Svečani program počeo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

image
Danijel Soldo/Cropix
image

Danijel Soldo/Cropix

Slijedio je Mimohod pobjednika, koji je zbog poštovanja epidemioloških mjera bio ograničen na 25 stjegonoša koji su nosili državne zastave. Na Trgu bana Jelačića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima počeo je središnji dio svečanosti na koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, a premijer Plenković u govoru se prisjetio spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na mladu hrvatsku demokraciju.

Oružana pobuna u Pakracu bila je izravna posljedica podrivanja ustavnog poretka, institucija države i demokratske izabrane vlasti, istaknuo je predsjednik Vlade i podsjetio da su pobunjenici s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatsku zastavu i postavili zastavu Republike Srbije, a na zgradu Skupštine općine i četničku zastavu.

image

Danijel Soldo/Cropix

„Osim što je to bio otvoreni napad na hrvatski ustavni poredak i što je time zastrašivano lokalno hrvatsko stanovništvo, u sukob je zlonamjernom propagandom nažalost uvučen i dio srpskog stanovništva, a ušutkani su oni koji su bili za suživot Hrvata i Srba u zajedničkoj im hrvatskoj domovini”, istaknuo je Plenković.

image

Danijel Soldo/Cropix

Dodao je da se tih događaja sjećamo s mješavinom tuge zbog gubitka mnogih života i velike materijalne štete, ali i ponosa jer se hrvatski narod, iako suočen s neravnopravnom borbom, ujedinio i obranio od velikosrpske agresije i pružio ruku pomirenja nakon pobjede.

image
Danijel Soldo/Cropix

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada vodi računa o unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika putem brojnih projekata. Podsjetio je na važnost novog Zakona o hrvatskim braniteljima te na važnost traganja za nestalim osoba i procesuiranje ratnih zločina.

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na svečanosti su bili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministri obrane Mario Banožić i rada Josip Aladrović, saborski zastupnici, predstavnici regionalne i lokalne vlasti te mnogi drugi dužnosnici, branitelji i članovi njihovih obitelji.

1. ožujka 1991. pričuvni policajci srpske nacionalnosti su na prijevaru razoružali 16 hrvatskih policajaca, zauzevši policijsku postaju Pakrac. S policijske zgrade i općinske zgrade skinuli su zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Srbije. Slijedio je hrvatski odgovor, specijalne policijske postrojbe su 2. ožujka, u ranim jutarnjim satima ušle u policijsku postaju, zauzele ju i vratile je u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

image

Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:53