GOST KOD QUESTA

Plenković na CNN-u: Naše otvaranje turistima bio je kalkulirani rizik, ali zaštitili smo građane

Broj zaraženih je porastao, ali imamo mali broj umrlih i on je niži nego u ostalim dijelovima Europe, kazao je premijer za CNN
Andrej Plenković na CNN-u
 Vlada RH/Twitter

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji CNN-a 'Quest Means Business' novinara Richarda Questa s kojim je pričao o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

Quest je premijera pitao plaća li Hrvatska preveliku cijenu jer se otvorila zbog turističke sezone.

- Hrvatska je predsjedala Vijećem Europske unije kada je došlo do izbijanja pandemije koronavirusa i koordinirala mnogo toga po tom pitanju u prvoj polovici 2020. godine. Imali smo lockdown kada je kod nas izbila epidemija, brinuli smo o zdravlju građana, a krajem travnja i početkom svibnja postupno smo otvorili naše granice. Turisti su nam počeli dolaziti sredinom lipnja.

Brojke u turizmu su bolje nego što smo očekivali. Imali smo oko 7 milijuna turista, noćenja su na oko 50 posto prošlogodišnje razine. Naravno, u jednoj mjeri je to bio kalkurirani rizik.

Broj zaraženih nam je porastao zadnjih tjedana, ali imamo jako malu stopu smrtnosti, nižu nego u ostalim dijelovima Europe, pogotovo zapadne. Oko 5 smrti na 100,000 ljudi. Uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira - kazao je Plenković.

Quest je Plenkovića pitao, s obzirom na rast broja zaraženih uoči jeseni, koji je njegov idući potez i nisu li veće brojke sat koji otkucava na bombi prije njezine eksplozije. - Istina, lijepo vrijeme u Hrvatskoj traje dulje nego ovdje u Londonu, ali kakva vam je strategija?, upitao je Quest.

- Kao mnogi naši susjedi, fokusirani samo na nastavu, s obzirom na to da je školska godina počela danas. Poduzeli smo sve epidemiološke mjere kako bi se učenici osjećali sigurno i odradili prvi dan škole u najsigurnijem okruženju.

Pratimo koja su žarišta u Hrvatskoj i uvodimo ciljane mjere u različitim dijelovima zemlje. Naši susjedi i ostale zemlje trebali bi primjenjivati mjere koje se odnose na našu državu ciljajući pojedine regije u Hrvatskoj.

To sam rekao kolegama u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. Očekujemo da na razini EU primjenjujemo iste mjere. Danas smo imali preko 100 zaraženih, ali nemamo tešku epidemiološku situaciju u bolnicama. Imamo 20 ljudi na respiratoru, što je malo - kazao je premijer.

Plenković je kazao i da je u ovoj situaciji najvažnije da građani Hrvatske budu zaštićeni od pandemije.

- Prošli tjedan sam rekao na forumu u Bledu da treba pogoditi dobar balans što ćemo raditi zajedno na EU razini, i što se radi na nacionalnoj razini. Covid je pokazao važnost uloge države, nijedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere.

U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba promatrati - kazao je.

- Vijećem Europske unije sada predsjeda Njemačka i radi se na tome da se primjenjuju isti protokoli po pitanju koronavirusa na cijeloj razini EU - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:50