StoryEditor
SPORNI ISTUP

PLENKOVIĆ 'Na djelu je lažna hajka protiv ministra!' ĆORIĆ 'Odbacujem tezu o prisluškivanju. Odakle mi uvid u Krešićevu korespondenciju? Jednostavno'

 
Andrej Plenković (gore lijevo), Tomislav Ćorić (dolje lijevo), Hrvoje Krešić (desno)
 CROPIX

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se još jednom na izjavu ministra Tomislava Ćorića koji je prozvao reportera N1 televizije Hrvoja Krešića za pisanje u novinarskim grupama rekavši mu kako se iz njegova rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

Plenković je ranije danas novinarima kazao da Vlada ne prati internu komunikaciju novinara, a sada je pojasnio što je Ćorić, prema njemu, rekao.

- Slušao sam Ćorićevu izjavu i sporni dio, treba čuti što je kazao. Rekao je da pozna nekoga tko je nešto pročitao. Nije on to sam vidio, njemu je netko volontirao tu informaciju.

Vrlo je važno da se otkloni iz bilo kakve špekulacije i najmanja sumnja da Vlada ili bilo tko iz vlasti gleda što tko piše na mobitelu. To je laž, ne može član Vlade vidjeti bilo čiju korespondenciju.

Kada sam čuo što je kazao, shvatio sam što je rekao. Rekao je da pozna nekog tko mu je to prenio.

To je krucijalna razlika. Kada sam prvi put dao izjavu, nisam znao za to, sad kad sam odslušao što je rekao to je lažna hajka na njega.

Nema slušanja, nema prisluškivanja, uvida u grupe, poruke, to Ćorić nije rekao. Ovo što je kazao je nešto drugo, prepričao je što je njemu nešto kazao - ustvrdio je Plenković.

Oglasio se i Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je demantirao tvrdnje o difamaciji i praćenju interne komunikacije novinara N1 Hrvoja Krešića koji mu je postavio pitanja o Memorandumu Ine i Janafa naglasivši da odlučno odbacuje teze o ili bilo čemu nedopuštenom.

- Dakle, prije svega referirat ću se na činjenicu kako mi je žao da je dio medijske javnosti moju izjavu, odnosno odgovor novinaru, iskoristio za tezu o praćenju, prisluškivanju i bilo kakvoj nedopuštenoj radnji.

Nikada u životu mi ne bi palo na pamet ni na koji način zadirati u privatnost bilo koga, a posebice ne novinara. Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost nečeg takvog, rekao je za Hinu ministar Ćorić.

Osvrnuo se i na medijske navode kako je u svojem odgovoru insinuirao da novinar radi za nečije interese.

- Moja teza izrečena na današnjoj presici bila je ništa drugo nego odgovor na pitanje, u kojem se pokušalo implicirati da sam ja pokušao prodati nacionalne interese Republike Hrvatske, odnosno dovesti ih u pitanje.

To nisam, ne činim i nikada neću učiniti. Svi oni koji na bilo koji način budu implicirali u tom smjeru doživjet će od mene uvijek isti odgovor, kazao je Ćorić.

Dodao je i svoje objašnjenje prozivanja novinara pozivanjem na njegovo pisanje u zatvorenim grupama na društvenim grupama, ali i na mogućnost traženje zadovoljštine pred sudom, što je kao mogućnost već najavilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

- U ovom konkretnom slučaju, riječ je o tome da sam jednostavno dobio informaciju koju sam podijelio s novinarom na samoj presici i to je sve. Ako se itko smatra oštećenim, naravno da ću se odazvati pozivu suda i aktivno sudjelovati u raspravi, kazao je ministar Ćorić.

Ćorić: Informaciju sam dobio iz novinarskih krugova

Na upit otkud mu uvid u korespondenciju novinara odgovorio je: - Jednostavno, tu sam informaciju dobio iz novinarskih krugova.

- Još jednom, prije svega, pozivam sve one koji su zainteresirani za ovu temu, a tema je bila Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa, da pogledaju cijelu današnju presicu na tu temu koja je trajala 40-ak minuta da vide da sam jasno odgovorio na sva moguća pitanja i stojim na dispoziciji za daljnja moguća pitanja hrvatske javnosti.

U međuvremenu je Memorandum o razumijevanju između dviju strana objavljen, i u tom kontekstu za sve dodatne upite bit ću na raspolaganju, kazao je Ćorić.

Ministrova reakcija uslijedila je nakon što su Hrvatsko novinarsko društvo i ogranak HND-a N1 oštro osudili izjave ministra Tomislava Ćorića koji je novinara Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom", uz to, kako je navedeno, insinuirajući da je imao uvid u prepisku u novinarskoj  grupi.

U reakciji HND-a oštro se osuđuje i ministrova izjava kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

U HND-u ocjenjuju da je riječ o skandaloznom istupu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, čemu su prethodila  Krešićeva pitanja o objavi tjednika Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku.

- Ako netko s pozicije moći difamira novinare da rade u korist nečijih interesa ili oporbe, a to nema veze s istinom, na novinaru je pravo odgovoriti na takve objede te tražiti zaštitu i profesionalnih organizacija, kao i zadovoljštinu pred sudo, navodi se u reakciji HND-a. Zatražili su od ministra Ćorića i premijera Plenkovića da se očituju o tome otkud uvid u korespondenciju novinara.

- Moguće prenošenje novinarske interne korespondencije ministrima, prema pravilima novinarske solidarnosti, etike i profesionalnosti, također osuđujemo, naglašava HND.

Kada je Hrvoje Krešić inzistirao na odgovorima koji se tiču memoranduma i Ini, ministar Ćorić ga je prozvao za pisanje u zatvorenim grupama na društvenim mrežama. Ćorić je rekao novinaru  da se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

- U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete..., rekao je ministar Ćorić, a prenijeli su mediji.

Krešić je zaključio da ministar i vlada prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. - Očito je da prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije.

Ovo je prvi put da smo tako nešto doživjeli. Vlada optužuje novinare da rade za nečije interese zato što traže odgovore na pitanja, rekao je Krešić u javljanju ispred Vlade.

Krešić: Ćorić je pokušao obezvrijediti moj rad

Hrvoje Krešić je za N1 komentirao prozivku ministra Tomislava Ćorića koja mu je danas upućena.

- Mogu samo nagađati čime me pokušao difamirati ministar Ćorić, postoji netko u upravi Ine tko se preziva isto kao ja, možda je ciljao da smo u nekim rodbinskim odnosima, ne mogu zamisliti na što je točno mislio osim što mi je jasno da je umjesto odgovora prijetio i difamirao te pokušao obezvrijediti moj rad kao da je rezultat nečeg drugog, a ne rada u javnom interesu - kazao je Krešić i pojasnio na koje je pitanje ministar izbjegao odgovoriti.

- Pitanje je vrlo jednostavno, što je profitabilnije za Inu, je li to slanje nafte u Mađarsku i prodaja ili je profitabilnije naftu iz hrvatskih naftnih polja prerađivati u hrvatskim rafinerijama - kazao je.

Krešić smatra da su se njegove poruke na koje se osvrnuo ministar Ćorić mogle vidjeti na jednoj neslužbenoj stranici Vlade koju vodi glasnogovornik Vlade. Tamo se objavljuju obavijesti i novinari različitih redakcija komentiraju neke Vladine poteze.

- Ovo danas doživio sam kao pokušaj skretanja priče na drugi kolosijek i pokušaja uništavanja mog kredibiliteta - kazao je Krešić.

 

Razgovor Krešića i Ćorića

Reporter N1 televizije Hrvoje Krešić pokušao je dobiti odgovor na pitanje od ministra Tomislava Ćorića što je financijski isplativije, slanje nafte u Rijeku ili u Mađarsku.

Ćorića je prvo kazao da se ne radi o slanju nego o prodaji, a onda je u jednom trenu rekao da to nije prodaja nafte.

Krešić je pitao ministra za komentar činjenice da dva člana Uprave koja nisu potpisala Memorandum nisu reizabrana za te pozicije.

- Slučajno znam, ovo je sad neimenovani izvor, da ste osobno bili vrlo nezadovoljni mojim izborom članova uprave INA-e.

Slučajno znam da jednog od tih članova INA-e koji nisu izabrani poznajete i osobno, čak se i prezivate isto. U ovom razgovoru možemo ići u smjeru u kojem ću izvući par podataka - kazao je Ćorić.

Krešić mu je na to odgovorio da nije nezadovoljan njegovim izborima i ne zna kako je došao do zaključka.

- Reći ću vam kako. Došao sam do zaključka jer ste u jednoj od novinarskih grupa u kojima komunicirate, a svi znamo novinare, jasno izrazili svoje nezadovoljstvo mojim izborom članova uprave INA-e.

Kritizirali ste kao osoba koja se rubno bavi naftnim biznisom, kako to? - odgovorio je Ćorić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:55