PREMIJER U DUBAIJU

Plenković na EXPO-u: ‘Hrvatska treba posvetiti veliku pozornost zaljevskim zemljama‘

Hrvatska će pokušati privući arapske investicije na Poslovnom forumu Dubai-Hrvatska u organizaciji dviju gospodarskih komora

Andrej Plenković 

 JOHN THYS/POOL/AFP

Hrvatska treba "posvetiti veliku pozornost" zaljevskim zemljama koje su veliki investitori, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković koji boravi u Dubaiju povodom svjetske izložbe EXPO 2020.

"Ovaj dio svijeta, UAE, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, sve su to zemlje kojima trebamo posvetiti veliku pozornost", rekao je premijer o tim državama koje značajno ulažu "zahvaljujući svojim nalazištima nafte".

Hrvatska, koju u Emiratima osim premijera predstavljaju i ministar financija Zdravko Marić, šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac, pokušat će privući arapske investicije na Poslovnom forumu Dubai-Hrvatska koji će se u tom gradu održati dan kasnije u organizaciji dviju gospodarskih komora.

Plenković je to ocijenio dobrom prilikom za uspostavu kontakata s potencijalnim partnerima kako bi se povećala trgovinska razmjena.

"Vjerujem da će se ona vratiti na brojeve prije pandemije covida-19, odnosno na oko 95 milijuna dolara, no i da bi se ta suradnja mogla unaprijediti".

Plenković smatra da brzo rastuće ekonomije poput Emirata, pogotovo Dubai kao "centar održivog razvoja, turizma i inovacija" i Abu Dhabi gdje je 90 posto nalazišta nafte te države, "imaju svoju ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom".

Premijer se tijekom svog putovanja susreo sa šeikom Muhamedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom emiratske vlade s kojim je obišao hrvatski paviljon na EXPO-u, a dan kasnije će se susresti i s ministricom trgovine Sjedinjenih Američkih Država Ginom Raimondo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 14:43