SVJETSKI DAN ROMA

Plenković na konferenciji u Zagrebu: ‘Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina‘

Cilj konferencije je poslati poruku i poziv Indiji da prizna Rome kao svoju nacionalnu manjinu

Veljko Kajtazi, Andrej Plenković, Suzana Krčmar

 Damir Krajac/Cropix

Jačanje veza romske zajednice i Indije radi poboljšanja položaja Roma u svijetu tema je konferencije "Romi kao indijska dijaspora - neraskidive veze", na kojoj je premijer Andrej Plenković istaknuo da njezini sudionici dijele iste vrijednosti - jednakosti i poštivanja manjina.

Dvodnevna konferencija održava se u Zagrebu u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara", uz podršku Vlade RH i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti "Ivo Pilar" i Institutom za migracije i narodnosti, u prigodi Svjetskog dana Roma koji se od 1971. godine obilježava 8. travnja.

Cilj joj je poslati poruku i poziv Indiji da prizna Rome kao svoju nacionalnu manjinu.

U obraćanju sudionicima - predstavnicima romske populacije iz 17 zemalja svijeta te predstavnicima političkog, znanstvenog i kulturnog života Hrvatske - premijer Plenković je istaknuo da svi dijele iste vrijednosti - jednakosti, poštivanja nacionalnih manjina i ulaganja zajedničkih napora da se ne samo Romi, nego i sve druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, osjećaju dobro, jednako i da ostvaruju svoja prava.

Istaknuo je da su u dva mandata njegove Vlade, kroz Nacionalni plan za uključivanje Roma i pripadajući akcijski plan, proračunska sredstva od 2016. godine udvostručena te iznose nešto manje od 50 milijuna kuna. Otvoren je Romski edukacijsko-kulturni centar u Zagrebu te izgrađen Romski memorijalni centra Uštica kao podsjetnik na najveći zločin nad romskim narodom, na genocid počinjen od strane nacističkog i ustaškog režima (samudaripen) tijekom Drugog svjetskog rata.

Procjena je da je u tom "najmračnijem razdoblju svjetske povijesti" u Europi ubijeno između 250.000 i 500.000 Roma, koji su sustavno proganjani, zatvarani i odvođeni u koncentracijske logore. "Povijest, nažalost, ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati", poručio je premijer.

Vlada, dodao je, daje velik značaj povijesnom sjećanju Roma, identitetu i kulturi, sučelivši se pritom i s tamnijim stranama naše zajedničke povijesti. Stoga je važno da današnja konferencija podsjeti što znači sjećanje - da ono ne znači živjeti u prošlosti te da sjećati znači "iskustva iz prošlosti otrgnuti od zaborava i učiniti ih zalogom bolje budućnosti".

"Sjećanje koje se ne pretvara u zlopamćenje ljekovito je. Takvo sjećanje ima sadašnjost i bìstri pogled u budućnost, a ono se pročišćava i njeguje kroz odgoj, obitelj i obrazovni sustav", rekao je.

Premijer je ukazao i na važnost obrazovanja odnosno zadržavanja najmlađih u obrazovnom sustavu radi bolje integracije Roma u hrvatsko društvo. "Kad uspijemo u tom cilju, onda smo riješili brojen dugoročne probleme koje romska nacionalna manjina ima i s kojima se susreće", rekao je.

U kontekstu teme konferencije premijer je podsjetio da povezanost Hrvatske i Indije, Roma i Hrvatske traje stoljećima - od prvog povijesnog traga o Romima na tlu Hrvatske u Dubrovniku u 14. stoljeću, Dubrovčana i drugih hrvatskih pomoraca u Indiji, gradišćanskoga Hrvata Filipa Vesdina i njegove sanskrtske gramatike krajem 18. stoljeća, grofa Ljudevita Draškovića, prvog hrvatskog romologa.

Dodao je tome i studij sanskrta u Zagrebu već gotovo 150 godina, studij indologije u Zagrebu već 60 godina, kao i studija romologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom rekavši da ni jedna Vlada do sada nije toliko učinila za položaj Roma u društvu.

U Hrvatskoj se od Roma prestalo raditi "posebne slučajeve", uvedene su konkretne politike za unaprjeđenje njihova položaja kroz redovne aktivnosti resornih ministarstva te se radi na izjednačavanju njihovih životnih prilika s ostalim građanima jer je bitno "izbrisati još uvijek ogromne razlike koje uvjetuju sve ono ružno što se događa".

Sudionike konferencije pozdravili su i indijski veleposlanik Raj Kumar Srivastava, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs, slovački zastupnik u Europskom parlamentu (EPP) Peter Pollak, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednice Saveza Roma Hrvatske "Kali Sara" Suzana Krčmar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 23:58