POVJERENJE MINISTRU

Plenković na noćnoj debati u Saboru branio Marića: ‘Njega pokušava smijeniti ideološki šarolik cirkus‘

U Hrvatskom saboru je u večernjim satima započela rasprava i prijedlogu za opozivom ministra financija

Zdravko Marić

 Damjan Tadic/Cropix

U Saboru je nakon rasprave o rebalansu proračuna, koja je potrajala cijeli dan, u devet navečer započela i ona o odgovornosti ministra financija Zdravka Marića.

Karolina Vidović Krišto, koja je pokrenula inicijativu za smjenu ministra Marića zbog njegova ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom", a koju je podržalo 33 oporbenih zastupnika, ali ne i IDS, Možemo! i SDP, ujutro je zatražila da se rasprava o Mariću odgodi za drugi dan.

No predsjednik Sabora Gordan Jandroković to je odbio podsjetivši da mu Poslovnik daje pravo da utvrđuje dinamiku rasprava.

"Danas raspravljati o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu, pa kasno poslijepodne ili čak kasno navečer o povjerenju ministru, u najmanju je ruku silovanje demokracije i ponižavanje Sabora", rekla je Karolina Vidović Krišto, a protiv rasprave u "porno terminu" pobunila se i Dalija Orešković, Centar.

Premijer Andrej Plenković dao je bezrezervnu podršku ministru Mariću i inicijativu za opoziv pripisao "ideološki šarolikoj grupi zastupnika" koju je nazvao - cirkusom.

"Vlada ovaj prijedlog odbija. Ministar i potpredsjednik Vlade nastavit će raditi svoj posao na dobrobit svih", rekao je premijer i dodao kako se ne bavi time tko gdje ljetuje - to će ministar Marić objasniti - pa se osvrnuo na bizarne tirade onih koji ne razumiju nesmetan rad DORH-a.

"Puste teorije zavjere su tlapnje", nastavio je i ustvrdio da su postignuća njegove Vlade u odnosu na sve ostale veća i kvalitetnija: "Poreznim reformama rasterećeni su građani za deset milijardi kuna, došli smo u proračunski višak, smanjili javni dug, spasili radna mjesta i spriječili val stečajeva. U ovom sastavu bit ćemo s vama još nekoliko godina", zaključio je Plenković.

Ministar Marić kategorički je odbacio sve optužbe koje je nazvao neargumentiranima, ustvrdio je i kako nije koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima svojih prijatelja. Smatra da zahtjev za opozivom i optužbe kojima je izložen nisu napad samo na njega, nego i na institucije.

"Obavljam svoj posao zakonito", zaključio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 20:28