OBRAĆANJE PREMIJERA

Plenković na početku sjednice Vlade: ‘Osobno sam svjedočio strašnim razaranjima u Buči i Irpinu‘

Plenković je na sjednici rekao da bi rast BDP-a trebao biti oko 3 posto, a da se inflacija procjenjuje na razinu od 7,8 posto

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je održana Vlade Republike Hrvatske.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković spomenuo je posjet Ukrajini, gdje je osobno svjedočio 'strašnim razaranjima' u kijevskim prigradskim naseljima Irpinu i Buči.

Podsjetio je kako je agencija Fitch potvrdila investicijski rejting s pozitivnim izgledima.

- Jako je dobro da su nam poslali tu poruku, sve signale koje imamo iz EK su vrlo dobri. Ohrabreni smo da dovršimo proces uvođenja eura. Nalazimo se u završnoj, tehničkoj fazi.

Plenković je na sjednici rekao da bi rast BDP-a trebao biti oko 3 posto, a da se inflacija procjenjuje na razinu od 7,8 posto.

- To je i dalje u okvirima prosjeka onoga što se zbiva u EU-a, rekao je.

Na današnjoj sjednici Vlada će donijeti prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da su tri glavna razloga rebalansa - dugovi u zdravstvu, posljedice rata u Ukrajini, uključujući zbrinjavanje izbjeglica te povećanje izdataka za plaće zbog dogovora sa sindikatima.

Osim povećanih rashoda proračuna, izmjene će obuhvatiti i prihodnu stranu, budući da će ponajprije veća inflacija od predviđene osigurati dodatne prihode od PDV-a i trošarina, a "solidni" su i prihodi od doprinosa. Zahvaljujući većim prihodima, proračunski deficit bi rebalansom tek neznatno trebao porastao u odnosu na originalni proračun, usvojen krajem prošle godine, odnosno s 2,6 na 2,9 posto BDP-a.

Državni proračun za 2022., koji je Sabor donio 8. prosinca 2021., predviđa prihode u visini od 164,5 milijarde kuna, rashode od gotovo 173,8 milijardi te proračunski manjak iznad 9 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:51