SUDBINSKI TRENUCI

PLENKOVIĆ NA PREKRETNICI U najtežoj političkoj utakmici života vodi istovremeno bitku na dvije fronte

 Goran Mehkek / CROPIX

U najtežoj političkoj utakmici života Andrej Plenković vodi istovremeno bitku na dva fronta, onom u Vladi i Saboru i drugom, u HDZ-u. Ishod prve, koja odlučuje o njegovoj daljnjoj sudbini kao premijera, znatno će se odraziti i na drugu, u samoj stranci, gdje će ili znatno ojačati ili u konačnici pasti. Jednako kao Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko.

Bez obzira na epilog, jedna kriva percepcija koja se za Plenkovićem vuče od početka njegova premijerskog mandata, da je mlak političar, bruxelleski ćato dosadne retorike, pala je protekli tjedan u vodu. Pokazalo se pravo političko lice Andreja Plenkovića, uglađenog diplomata s pristojnom retorikom, ali i temperamentnog političara kod kojeg diplomatski celofan pukne kada se prijeđe granica.

Oni koji premijera dugo i bolje poznaju sigurno će se sjetiti epizode kad je Plenković pokazao itekakvu političku hrabrost, otvoreno se suprotstavljajući prije više od desetak godina tada moćnom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu. U vrijeme kada nikome nije padalo na pamet ući u duel sa Sanaderom, Plenković mu je u lice sasuo mnogo toga što premijer nije želio čuti. Ubrzo je uslijedila Sanaderova osveta pa je Plenković poslan kao drugi čovjek u hrvatsko veleposlanstvo u Parizu, iako je prije tog neugodnog razgovora slovio kao ozbiljan kandidat za glavnog pregovarača Hrvatske i EU. Sudionici razgovora kažu da su se u Banskim dvorima doslovno tresli zidovi dok su Plenković i Sanader izmjenjivali stajališta.

Ovaj put, u Banskim dvorima zidovi se nisu tresli i Plenković je mirno reagirao i smijenio trojicu mostovih ministara.

Pomoć Bruni Esih

Dan poslije, u HDZ-u je vladala euforija, jer je Plenković imao petlje raskrstiti s Mostom i dokazati da je lider.

- Gledao sam lice Milijana Brkića dok je na Predsjedništvu stranke Plenković objašnjavao svoj potez i vidjelo se odobravanje. Kao da je poručivao 'e, sada je došlo na moje' - kaže nam jedan član HDZ-ova Predsjedništva.

- Na tom sastanku osjećao se miks olakšanja i ohrabrenja, svi su bili sretni što je premijer napokon lupio šakom u stol - rekao je.

Sada je sve u matematici, na kojoj je usput budi rečeno, pao Tomislav Karamarko. Sve se češće čuje i spominjanje mogućnosti manjinske vlade ako sve druge opcije padnu u vodu. A neki od ljudi koji nisu previše skloni premijeru, uvjeravali su nas da je potez Andreja Plenkovića zapravo ipak krajnje neuobičajen.

- Imamo iskustvo s Karamarkom, a treba znati da su Ivica Račan 2002. i Ivo Sanader, kada je proglasio svoju nasljednicu Jadranku Kosor, prvo postigli većinu u parlamentu i zatim išli u daljnje akcije. Isto tako Sanader i Kosor i Karamarko prije svake važne odluke uvijek su pitali za mišljenje članove Predsjedništva stranke. Ovaj put to je izostalo, premijer je navodno reagirao na mjestu događaja i tek naknadno tražio podršku. To je jako čudno - rekao nam je visoko pozicionirani član HDZ-a, pokazujući da u orkestriranom iskazivanju podrške Plenkoviću ipak ima pukotina.

Iz HDZ-a su inače ovih dana dolazile razne priče, pa i ona da je jedan Plenkovićev ministar neizravno pomogao kampanju Brune Esih.

- Ne vjerujem u to, mislim da je to spin - rekao nam je bliski Plenkovićev suradnik, ne želeći komentirati da jedna grupa nezadovoljnih članova stranke već sada 'traži' šestog predsjednika stranke.

S druge strane, Plenkovićeva stranačka jezgra likuje i skuplja reakcije s terena u kojima članstvo pokazuje zadovoljstvo što se stalo na kraj Mostovim ucjenama.

- Završi li sve ovo dobro, Plenković će suvereno zavladati HDZ-om. Tada će brzo doći na red i opet iskazano kalkulantstvo Zlatka Hasanbegovića. Umjesto da je odmah punim plućima podržao šefa stranke, poslao je vrlo nejasnu poruku koja se može iščitati na razne načine - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Gori od Jamba

Ujedno pokazuje i dopise iz Dalmacije u kojima lokalni hadezeovci iskazuju podršku šefu stranke i kažu mu da se Most gore ponašao prema njima nego Jambo.

- Pozorno smo pratili reakciju Kreše Beljaka kad je pozvao da se okupe svi koji su protiv HDZ-a. Tog okupljanja nema, pa nas ne bi iznenadilo da HSS-ovci postignu dogovor s nama i kažu oporbi 'evo, predlagali smo vam rješenje, niste reagirali, a mi ne želimo građane vući na nove izbore. Zato idemo u dogovor s HDZ-om' - kaže.

Ako je suditi po premijeru Plenkoviću, on i dalje ne pokazuje znakove nervoze i ubrzo se nakon drame u Banskim dvorima koncentrirao na europske teme.

- Premijer je miran, drugo rješenje ionako nije imao. Sada je jasno da je iskazao sve osobine koje premijer mora imati, a to je prije svega odlučnost. Ionako se nismo mi doveli u tu situaciju, nego se to dogodilo zbog Mostova krajnje nedržavničkog ponašanja - zaključio je naš sugovornik iz HDZ-a.

Mlaka oporba

Bilo kako bilo, ova dramatična utakmica imat će velike posljedice na politički život u zemlji. Hadezeovci gotovo s krajnjim omalovažavanjem gledaju na reakcije šefa oporbe Davora Bernardića.

- Ako i dođe do izbora, s ovakvom oporbom nećemo imati mnogo problema - kažu u vrhu HDZ-a, svjesni da je Ivan Vrdoljak u ovom času zapravo glavno lice oporbe. Uvjerenje je da bi u slučaju pozitivnog ishoda iz ove situacije Andrej Plenković izašao kao središnja politička ličnost u Hrvatskoj. Dalo bi mu to vjetar u leđa za potrebne reforme koje su izbjegavali svi dosadašnji premijeri.

- Andrej je ipak najviše vremena proveo izvan Hrvatske, pa ga mnogi ne poznaju. Pogotovo ne znaju za njegovu osobinu da nije kalkulant, ni trgovac. Ujedno, on jako dobro poznaje procedure demokratskih sustava i sigurno je da ni ovu odluku nije donio preko koljena - kaže naš sugovornik, a mnogi utjecajni hadezeovci smatraju da se premijer u ovom času najviše konzultira a onima s kojima je i krenuo u osvajanje vlasti. Vladimir Šeks, koji je bio djelomični arhitekt tog procesa, već dugo šuti, ne izjašnjava se u javnosti, ali je ipak prisutan pri donošenju važnih odluka. Tu su i Plenkovićevi bliski suradnici u koje ima najveće povjerenje i koji jedini znaju koje će poteze povlačiti.

- Dosta je bilo ucjenjivanja - osjetilo se olakšanje mnogih hadezeovaca koji su i jučer bili krajnje optimistični. U potezima svog šefa vidjeli su prije svega liderstvo, a to su mu priznali svi koji su na Plenkovićevoj stranačkoj liniji, pa čak i oni koji nisu previše sretni što je na čelu stranke. Očito, Most je išao na živce i jednima i drugima.

Postoji, naravno, i loš scenarij za Plenkovića, koji bi značio da neće uspjeti doći do većine u parlamentu i da će kasnije izgubiti izbore. U tom slučaju bi se brzo istopila podrška koju ima sada.

- HDZ je nemilosrdan i želi samo pobjednike. Ako to Plenković na kraju bude, postat će i 'pravi' šef stranke, možda jači i od Sanadera. Tada će imati mogućnost staviti svoje ljude na svako važnije mjesto u HDZ-u i mnogo će lakše kontrolirati procese. Dođe li do novih izbora, svi će mu i dalje davati podršku, bojeći se posljedica ako izgubi HDZ. A ako bi u konačnici HDZ loše prošao na izborima, za Plenkovića bi odmah slijedio kraj. To je jasno - kaže nam jedan utjecajni član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:10