CIJENE GORIVA

Plenković na presici čitao poruku koju je dobio: ‘Evo, jedan gospodin mi piše...‘

‘Pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro‘, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a da je na sjednici bilo riječi o brojnim ekonomskim temama poput rasta za prvo tromjesečje od 2,6 %, snižavanju inflacije šesti mjesec zaredom, zakonu kojim se mijenjaju pojedini porezni zakoni te aktivnostima vezanima uz taj zakon, javlja N1 Televizija.

Na sjednici se razgovaralo i o sastanku s predstavnicima sindikata kojima su ponovili prijedlog povećanja plaća kojom bi bilo obuhvaćeno preko 219.000 ljudi.

Kad je riječ o cijenama goriva, premijer je rekao da su cijene itekako povoljnije u Hrvatskoj nego u ostatku EU-a.

Istaknuo je Plenković i da HDZ u sedmoj godini mandata ima veliku podršku te da je njegova stranka i dalje predvodnik reformskih procesa u krizama.

Komentirao je potom štrajk pravosudnih djelatnika: “Ovaj prijedlog koji smo danas dogovorili sa sindikatima javnih i državnih službi je itekako dobar. Pokrit će najveći broj onih o kojima je riječ u okviru službenika u pravosuđu. Mislim da je ono što je na stolu itekako dobro. Smatram da je ovo što smo danas dogovorili itekako dobro i pozitivno”.

Na pitanje o promjeni izbornih jedinica i kritikama stručnjaka prema istima, odgovara: “Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnoga suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama - dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Profesorica Barić je dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temeljnu stvar o kojoj danas razgovaramo - a to je da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica po njih 14. Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda smo vidjeli - želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika. Prema Popisu stanovništva iz 2021. - u 9 od 10 izbornih jedinica smo ispod 5% razlike”.

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

“Ovo je jedna odluka Ustavnog suda koju poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okviru onoga što je Ustavni sud rekao. Kada bismo išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd. Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija – to se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada, ako je isti broj izbornih jedinica, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili”, rekao je Plenković, a prenijela N1 Televizija.

“Meni je kao predsjedniku Vlade članice EU-a puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora”, dodao je premijer.

Premijer je na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a upitan i o većoj cijeni energenata.

"Mislim da su promjene koje su danas nastupile minimalne. Mislim da se radi o šest i tri centa. To su jako, jako male promjene. Ono što smo u ovom trenutku napravili, malo smo podigli tu marginu marži za trgovce naftnim derivatima. Još uvijek su cijene u Hrvatskoj toliko jeftine da mi je jedan gospodin baš danas poslao poruku koja kaže ovako: Situacija u Hrvatskoj, cijena benzina je 1,32. U Austriji 2,099. Sedamdeset centi razlike. Isto vozilo, isti benzin koji je udaljen, recimo, 100 kilometara, plus-minus, jedna pumpa od druge pumpe. Mi smo sada već više od dvije godine omogućili našim građanima da imaju praktički najjeftinije cijene naftnih derivata diljem Europske unije, a da ne govorim o cijenama plina, struje. Primjerice, građani Zagreba imaju jeftin plin i jeftinu struju u odnosu na tržišne cijene zahvaljujući odlukama Vlade. To je jako dobro da oni znaju. Da znaju da im je u Zagrebu cijena plina i struje jeftinija zahvaljujući odlukama Vlade. To su odluke koje smo donosili, koje su bitne za naše građane, a nisu odluke lokalnih vlasti. To je dosta važno", rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

Međutim, Hrvatski autoklub navodi da je cijena litre benzina u Austriji 5. lipnja 2023. iznosila 1,569 eura. Istovremeno, portal Tolls.eu navodi da je litra benzina u Austriji istoga dana koštala 1,57 eura.

Plenković se potom vratio na izborne jedinice.

“Prigovor o tome da se radi o gerrymanderingu kojim se pogoduje HDZ-u ne stoji. Ako radimo minimalne intervencije, onda su one minimalne i točka. Da smo išli u veliku reformu izbornoga sustava, sasvim bi drugim putem išli. Ali realno, mi nemamo vremena za to. Neka dobra praksa koju imate u Vijeću Europe i u preporukama Venecijanske komisije, Ustavni sud nije slučajno odabrao da ukine zakon s 30. rujna jer bi krajnji ustavni rok za održavanje izbora za zastupnike u Saboru iduće godine bio negdje 22. ili 23. rujna – 60 dana od dana konstituiranja postojećeg Sabora. Onda su rekli OK, to je maksimalni rok i dali su nam stanku da pripremimo minimalnu izmjenu. Mi smo zato to poslali u javno savjetovanje. Da želimo nešto zbrzati, ne bismo išli u javno savjetovanje. Da ne uvažavamo stručnjake, ne bi se sastali. To nije poanta niti je ovaj prijedlog pristran”, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:52