SVEČANOST U WESTINU

PLENKOVIĆ NA PRIMANJU SNV-a POVODOM PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA Obećao dovođenje struje i vode u sva mjesta u RH gdje žive Srbi: 'Mir božji, Hristos se rodi'

 
 Vlada RH / Twitter

Srpsko narodno vijeće i ove je godine organiziralo primanje povodom pravoslavnog Božića. Proslavi u hotelu Westin prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni drugi, javlja N1.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac kazao je da su se okupili u vjeri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će od našeg društva napraviti ono što svi građani žele - prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolji. Mir božji, Hristos se rodi', poručio je Pupovac.

Pupovac je podsjetio i na Petra Preradovića, rođenog prije 200 godina, koji je bio jedan od prvaka Ilirskog pokreta: 'Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode. Mi koji smo se ovdje okupili dijelimo jedno uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećaj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem njezinom dijelu živio, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani', istaknuo je.

Pupovac je rekao i kako je svjestan da Vlada nema nimalo lagan posao: 'Nije jednostavan posao onih koji to trebaju organizirati, ni onih u Vladi, ni onih u Saboru, niti onih u jedinicama lokalne samouprave, ali nema nikakve sumnje da da druge nema nego da se to postigne jer je to imperativ vremena, okolnosti i očekivanja koje naši građani pokazuju prema nema.'

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska zemlja koja daje velika prava manjinama.

- Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Drago mi je da uoči blagdana Božića možemo govoriti koliko smo postigli. 20 godina nakon mirne reintegracije postigli smo puno, nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na razinu koju želimo. Samo na taj način, čvrstim stajanjem uz pripadnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, možemo težiti tome da i naši sunarodnjaci Hrvati, koji su u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod, koji su manjina u susjednim zemljama, pa i u Srbiji, uživaju istu razinu zaštite prava, kao što to naše manjine uživaju u našoj domovini Hrvatskoj. S tom porukom, da u svakom dijelu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se nitko ne osjeća kao da ne živi u 21. stoljeću, to ćemo riješiti, to obećajem, rekao je Plenković te podsjetio da su prvi ekonomski rezultati na početku 2018. vrlo dobri.

- Imamo problema, ne zatvaramo oči pred njima, ali kada u godini iza nas možemo reći da smo postigli proračunski suficit, što znači da smo trošili koliko smo privređivali... Na tom tragu, tragu gospodarskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, radit ćemo i u ovoj godini. Svima koji sutra slave Božić svako dobro vama i vašim obiteljima, da ga provedete u miru i zajedništvu. Mir Božji, Hristos se rodi, poručio je premijer Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao: 'Nema veće sreće nego kada volite ljude, a ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine tijekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mjesta za sve. Izgradili smo Zagreb po mjeri čovjeka, neka kolege iz europskih metropola dođu učiti kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vjernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:15