POSJET PREMIJERA

Plenković na uručivanju ugovora za grad Split: ‘To je sjajan doprinos razvoju grada i županije‘

Uručeni su ugovori o Tehnološkom parku u Zoni Dračevac te za nabavu novih autobusa i uvođenju inteligentnih transportnih sustava
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je u splitskome Hrvatskom domu bio na uručivanju ugovora o Tehnološkom parku u zoni Dračevcu, o dodjeli nepovratnog novca za nabavu novih autobusa za Promet te o uvođenju inteligentnih transportnih sustava (ITS).

Predsjednik Vlade izjavio je nakon potpisivanja ugovora da je imao vrlo sadržajan dan, koji je počeo na Dračevcu iskazivanjem poštovanja pripadnicima 4. gardijske brigade, koji sutra slave 30. obljetnicu, te na splitskome Sveučilištu, gdje su potpisana tri ugovora vezana uz promet koja bi trebala znatno olakšati funkcioniranje grada i županije, što smatra velikim iskorakom.

"Na sastanku s gradonačelnikom Splita smo također potpisali vrijedne ugovore iz područja prometa, za nove autobuse koje će Split dobiti, za pametni prometni sustav, te vrlo važan projekt Tehnološkog parka na Dračevcu. Ukupna vrijednost projekata koje smo danas potpisali i uručili vrijednosti je 500 milijuna kuna. To je sjajan iznos i doprinos razvoju Splita i županije", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako mu je posebno drago što su u proteklih nekoliko godina osigurali znatno veće županijske, gradske i općinske proračunske prihode, a Splitsko-dalmatinska županija ima najviše jedinica lokalne i područne samouprave, njih čak 55. Plenković drži da su na taj način osnaženi i u prilici učiniti više u realizaciji projekata koje su obećali svojim sugrađanima prije četiri godine. "Približavamo se iznosu od 900 milijuna eura ukupno ugovorenih europskih projekata, što znači da smo negdje na sedam milijardi kuna do sada ugovorenih projekata", rekao je Plenković.

"Ovdje smo i u vrijeme covida za očuvanje radnih mjesta osigurali naknade za više od 72 tisuće radnika u županiji, i do sada je isplaćena milijarda i 112 milijuna kuna. Riječ je o naknadama u visini od četiri tisuće kuna, koja je našom odlukom produljena i za svibanj i koju će nastaviti primati svi oni radnici koji se bave djelatnostima koje su ograničene zbog covida", rekao je predsjednik Vlade.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao kako je danas sjajan dan za grad Split jer je 500 milijuna kuna dodijeljenih i potpisanih ugovora najbolji mogući način za dovršiti dionicu na koju je i te kako ponosan. Odradio je punom snagom koliko je mogao, a danas su ostvarene one točke koje su bile na sjednici Vlade 4. svibnja 2018.

Za Tehnološki park Vlada je prošle godine Splitu darovala zemljište. Projekt bi se trebao realizirati u nekoliko faza, a vrijednost prve faze iznosi 22 milijuna eura koji će se uložiti u središnju zgradu tog parka. Novac je osiguran kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Glavna zgrada imat će neto površinu od 17,5 tisuća metara četvornih, a u njoj će biti uredi, co-working prostori, inkubacijski uredi, konferencijski prostor, tri laboratorija za visoke tehnologije, restoran, kafić, prostor za čuvanje djece i teretana.

Uvođenje ITS-a na funkcionalnom prometnom području je strateški projekt grada Splita, vrijednost projektne prijave je veća od 96 milijuna kuna, a stopa sufinanciranosti 85 posto. Ukupan iznos planiranoga nepovratnog novca u konačnici je više od 81 milijun kuna. Nositelji projekta, osim Splita, jest i grad Solin te Hrvatske ceste, splitska Lučka uprava i Županijska uprava za ceste Split.

ITS znači upravljačku i informacijsko-komunikacijsku nadgradnju klasičnog sustava prometa koji bi trebao pridonijeti učinkovitijem prometnom sustavu tako što će se povećati sigurnost, produktivnost, prometna efikasnost i održivost. Obuhvaća cestovni, biciklistički, željeznički i pomorski promet i trebao bi imati pozitivne učinke, od povećanja broja putnika u javnome gradskom prijevozu, uključujući i biciklistički.

S predsjednikom Vlade u Splitu su bili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i njegov savjetnik Damir Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21