GOVOR PREMIJERA

Plenković na Vladi: ‘Nadam se da će svi huškači shvatiti kakve krive poteze rade‘

Na sjednici će biti iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus

Andrej Plenković

 Tomislav Kristo/Cropix

10:28 Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade donosena je odluka o novim imenovanjima u Nadzorni odbor INA-e. Kako je odlučeno, Damir Mikuljan novi je predsjednik Nadzornog INA-e umjesto Damira Vanđelića, a umjesto Luke Burilovića u Nadzorni odbor je imenovan Davor Filipović.

09: 54 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako unatoč višetjednom smanjenju, brojevi zadnjih dana ipak stagniraju, a omikron se širi.

- To širenje je višestruko brže od širenja delte koja nas je snažno pogodila u četvrtom valu. Omikron bi mogao obilježiti peti val, stoga Stožer donosi sedam novih odluka.

Novina je vezana uz okupljanja na otvorenom s više od 100 osoba, što odsad odobrava županijski Zavod za javno zdravstvo.

Privremeno se zabranjuje ulazak iz zemalja gdje je po prvi put detektiran omikron. Mjere se produžuju do 31. prosinca.

Donosi se nova odluka vezana uz obvezno testiranje za zaposlenike Centra za posebno skrbništvo, a korisnici centara za socijalnu skrb, kao i njihova pratnja trebaju imati covid potvrde.


09:47 - Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je zabilježen 4671 novi slučaj. Prisutan je pad novozaraženih za 1,7 posto u odnos na proteklu srijedu. U bolnici je 2253 pacijenata što je pad hospitaliziranih od 7,51 posto, a na respiratoru je 315 ljudi, za 1 posto više nego prošli tjedan.

Beroš je istaknuo kako je unatoč padu novozaraženih popunjenost bolnica visoka. Postotak cijepljenih je 65,51 posto.

Komentirao je i cjepivo koje je stiglo za djecu, te poručio kako je ono pomoć u zaštiti zdravlja, a moći će se primiti u ambulantama obiteljske medicine i kod pedijatara.

Također je pozvao na docjepljivanje boosterom protokom tri i više mjeseci od druge doze.

U procesu nabave su i dva antivirusna lijeka koji imaju prednost u načinu primjere i kako se njihov dolazak očekuje 20. prosinca, kazao je ministar i dodao kako je prevencija cjepivom daleko kvalitetnija opcija od medikamentnog liječenja.

Beroš je istaknuo i kako je 9555 pozitivnih osoba detektirano uvedenim obveznim antigenskim testiranjem.

Ministar je objavio i kako su počeli istraživanje među cijepljenim i necijepljenim radnicima u zdravstvu, te kako će objaviti rezultate kroz dva tjedna.

- Pomno pratimo razvoj situacije s omikronom koji predstavlja veliki globalni rizik i izaziva zabrinutost zdravstvene zajednice jer se ne zna kako će reagirati u zimskim uvjetima. Potrebno je stoga vratiti se mjerama i cijepljenju trećom dozom. Stope hospitalizacije su najniže u zemljama s najnižom procijepljenosti - kazao je Beroš.

Potom je komentirao i prijetnje zdravstvenim djelatnicima.

- Plakati s prijetnjama liječnicima i medicinskim sestrama apsolutno su neprihvatljivi te znače poraz zdrave pameti bez premca - zaključio je.


09:30 - Premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi dotaknuo se posjeta Bosni i Hercegovini, koji je 'bio vrlo sadržajan'.

Kazao je kako je razgovor bio o političkoj suradnji zemalja koje imaju toliko poveznica, a da je posjet bio važan i u gospodarskom smislu te kako je dogovoreno da će se tijekom proljeća održi zajednički sastanak Vlade i Vijeća ministara u Hrvatskoj. Posjet je ocijenio vrlo dobrim i da je to doprinos Vlade u jačanju odnosa.

Potom se dotaknuo epidemije koronavirusa.

- Apeliram na sve koji se nisu cijepili da se cijepe u zimsko vrijeme, pogotovo na starije sugrađane... Sukladno najnovijim preporukama, pozivamo i na treću dozu cjepiva tri do šest mjeseci od primitka druge doze - kazao je premijer i podsjetio kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je imala blage mjere.

- Dnevna briga o vođenju epidemije se vodi putem Stožera kako je primjereno, pritom želimo što manje zadirati u domenu ljudskih prava, no moramo poduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje građana i njihov život. Mjere nisu nikakva velika drama, ni velika ograničenja. Želim snažno osuditi ove napade i vrijeđanja zdravstvenih radnika, to je neprihvatljivo. Umjesto da im se iskazuje zahvala, mi imamo vrijeđanja. Trebamo ih zaštititi, nadam se da će svi koji huškaju, shvatiti kakve krive poteze rade. Kao i u svakoj krizi, sve se razotkriva i vide se namjere pojedinih na političkoj sceni, ljudi to jako dobro vide.

Komentirao je potom obnovu na Baniji i kazao se kako se nada da će se dinamizirati proces obnove i tamo i u Zagrebu.


Na dnevnom redu sjednice Vlade RH su izmjene i dopune Zakona o javnom bilježništvu, prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU) te izmjene i dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU). Na sjednici će biti iznesene i informacije o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.

Očekuje se da će biti produljene aktualne mjere vezano uz borbu s pandemijom i kako novih neće biti, kazao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dnevne točke na sjednici Vlade

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u RH

3. Nacrt prijedloga zakona o Registru osoba s invaliditetom

5. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu

6. Nacrt prijedloga zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (EU)

7. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji (EU)

9. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske

11. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za donošenje rješenja kojim se nalaže organizatoru humanitarne akcije Zakladi "Nora Šitum" iz Zagreba uplata neutrošenih financijskih sredstava, preostalih na računu za humanitarnu akciju "Svi za Milu"

12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Agencije za osiguranje radničkih tražbina o odgodi dospijeća duga društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d.

13. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada državnim službenicima zaposlenima na poslovima protuminskog djelovanja

14. Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore društvu Jadrolinija, Rijeka nastavno na mjeru „3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove" Privremenog okvira Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije COVID-19

17. Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12