POHVALIO SE USPJESIMA

Plenković na Vladi: ‘Produžen nam je rok, sad očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove‘

Premijer se pohvalio uspjesima poput produljenja roka za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa iz Fonda solidarnosti

Sjednica Vlade RH, premijer Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U poslijepodnevnim satima, po povratku premijera Andreja Plenkovića iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na sastanku predstavnika europskih zemalja i članica Afričke unije, započela je 102. sjednica Vlade RH.

Sjednica je otvorena uvodnim obraćanjem premijera u kojem je komentirao aktualne teme te se pohvalio postignućima svoje vlade. Osvrnuo se na sudjelovanje na summitu u Bruxellesu.

- Poslali smo poruku našeg sudjelovanja u globalnim naporima zaštite okoliša, oceana i mora. Važno je da Hrvatska kao mediteranska zemlja da jak poticaj zaštiti mora. Imali smo ovog tjedna u Splitu i američki nosač aviona Harry Truman koji je tu bio nakon velike NATO-ove vježbe u kojoj su sudjelovala čak tri nosača aviona. Hvala pripadnicima HRM i HKoV koji su sudjelovali - rekao je premijer pa nastavio nabrajati uspjehe svoje Vlade.

- Ovo je tjedan kada smo predstavili velik paket mjera za ublažavanje cijena struje i plina, vrijedan 4.8 milijardi kuna. Horizontalno smo zaštitili sve naše sugrađane i poduzetništvo. Posebne mjere su donesene za socijalno ugrožene skupine, poljoprivrednike i ribare. Mislim da smo uz ograničavanje cijena naftnih derivata napravili jasan okvir poreznih rasterećenja, subvencija, koji će od 1. travnja ublažiti rast cijena. Kućanstvima tako plin neće rasti 79 posto nego 20, rekao je Plenković.

Kazao je kako pokazuju spremnost Vlade da u ključnim trenucima naprave mudru, pravodobnu i snažnu državnu intervenciju.

- Hvala cijelom ekonomskom timu Vlade koji je radio na ovom paketu, što su dali doprinos ovom procesu, rekao je.

Osvrnuo se i na odluku Europske komisije da nam produži rok za trošenje novca iz Fonda solidarnosti.

- U Saboru smo raspravili strategiju razvoja poljoprivrede za desetljeće, dugo smo ga spremali, svi su bili uključeni i tako smo dali doprinos. Zadnja dva dana vidjeli ste informaciju da smo kvalitetnom argumentacijom dobili informaciju da se rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti EU produlje za još godinu dana, do lipnja 2023. Zajednička zadaća je sada da se prošire napori svih resora, očekujem intenzivan rad i dinamiku procesa obnove, kako bi angažirali i druga sredstva financiranja i osigurali da proces krene intenzivnijom dinamikom, rekao je Plenković.

Kazao je i kako je summit u Bruxellesu, na kojem je sudjelovao, bio koristan.

- Danas ćemo donirati kroz CoVax još 550.000 doza cjepiva za Afriku, dajemo doprinos globalnom suzbijanju pandemije - rekao je u kratkom uvodnom obraćanju premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:52