HRVATSKI PREMIJER

Plenković najavio da HDZ sutra plaća kaznu za Fimi mediju. ‘Mjere? Cijepite se ako niste‘

‘Ovi koji su se cijepili prije nekog vremena, uzmite booster dozu i tako se zaštitite‘
Andrej Plenković 
 Olivier Hoslet/AFP

U 17 sati u ponedjeljak sastalo se Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a putem video linka. Nakon sjednice premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Predsjednik Vlade prvo je komentirao presudu Vrhovnog suda bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

- Donijeli smo odluku o izmjeni financijskog plana za HDZ, unijeli smo dodatni rashod od 14,3 milijuna kuna. Stranka će vjerojatno već sutra uplatiti cjelokupni iznos određen ovom presudom, rekao je premijer i dodao da će u srijedu biti izvješće o radu Vlade u posljednjih godinu dana pa će i zastupnici u Hrvatskom saboru moći to komentirati.

Na pitanje u kojem će smjeru dalje ići borba protiv koronavirusa premijer jer rekao da smo očito u nekom novom valu zaraze.

- Imali smo radni sastanak s ključnim ljudima Stožera. Predstavljena je trenutna situacija, prognoze, u novom smo valu širenja epidemije u Hrvatskoj. Djelovat ćemo na tri pravca – promocija treće doze cjepiva, bolja kontrola maski u zatvorenim prostorima i ministar Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidjet će situaciju u pojedinim školama. Možda bi se prešlo na online nastavu onaj tjedan u kojem je blagdan Svih svetih

Plenković je rekao i da smo se gotovo navikli živjeti s bolešću pa smo malo relaksiraniji nego što bi smo trebali biti.

- Od ljudi na respiratoru jučer njih 77 posto nije cijepljeno. Dakle, prvo i osnovno je cijepiti se. To govorim još za prvu dozu. Ovi koji su se cijepili prije nekog vremena, uzmite booster dozu i tako se zaštitite, rekao je premijer.

- Mi smo imali nekoliko faza borbe protiv virusa, a ovo će stati kada svi iskoristimo sve alate koji su nam na raspolaganju. Hrvatska država je učinila cjepiva dostupnima svima, mi smo čak i milijun doza već donirali. Obranili smo se i ekonomsko, i socijalno, i financijski, ne znam što više treba osim poduzimanja logičnih mjera, poručio je Plenković i rekao da su Vladi jednako važni oni koji su cijepljeni i koji nisu cijepljeni.

Na pitanje novinara, premijer je rekao da "trend nije dobar", a za detalje o razvoju epidemije uputio ih je na Krunoslava Capaka i Alemku Markotić.

Upitan o rastu BDP-a rekao je da će biti veći od 8 posto.

- To je dobro, ali moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom, poručio je premijer.

Na pitanje o posljedicama presude INA-Mol po Hrvatsku, premijer je rekao da "presuda ide u spis arbitraže s Molom":

- Mi ćemo sigurno štititi nacionalne interese, rekao je premijer.

Upitan o tome razmišlja li Hrvatska o austrijskom modelu mjera, premijer je rekao da je to "primio na znanje". U Austriji su najavili krajnje ekstremne restrikcije za necijepljene građane kojima je najavljen gotovo pa kućni pritvor. Na opetovana pitanja novinara o ovoj temi, rekao je da je odgovorio na to pitanje.

Upitan o prvim istupima Vrhovnog suda, koji je, kako je rekao novinar, predložio neke zakonske promjene, premijer je rekao da "nije to primijetio"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:42