PREMIJEROVA PORUKA

Plenković najavio nove mjere pomoći građanima, prozvao novinare jedne televizije: ‘Šarajte malo s gostima!‘

Istaknuo je kako će se novim paketom mjera sigurno pomoći i umirovljenicima

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković u petak je poručio da će parlamentarni izbori biti u "redovitom roku", a nije pročitao izjavu predsjednika Republike koji se protivi eventualnom održavanju ranijem od uobičajenih rokova, prokomentiravši da Zoran Milanović "govori toliko nesuvislih teza".

Plenković je u povodu Dana Virovitičko- podravske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u Općini Sopje, a novinari su ga nakon sjednice pitali kada će biti parlamentarni izbori.

"Izbori će biti u redovitom roku", rekao je premijer.

Novinari su ga potom pitali za komentar izjave predsjednika Milanovića da će eventualno ranije raspuštanje Sabora i odustajanje od uobičajenih rokova za parlamentarne izbore- doživjeti kao prevaru.

Premijer je rekao da tu izjavu nije čuo te dodao da Milanović "govori toliko nesuvislih teza - od imenovanja u diplomaciji do štete našim državljanima u grčkim pritvorima do proruskog stava u zadnjih godinu i pol dana - da se mahom moramo baviti popravljanjem te štete".

"Izbori će biti kad dođe vrijeme", poručio je premijer.

Ocijenio je i da Milanović "ide okolo i priča što god hoće, ne pretjerano odgovorno". "Dapače, stalno nam snižava kulturu i razinu političkog dijaloga i nažalost je pridonio da vulgarizira cijeli politički dijalog u Hrvatskoj", ustvrdio je.

Obrativši se novinarki N1 televizije, Plenković je dodao i da, nažalost, mnogi komentatori koji su česti gosti te televizije, njih dvojicu stalno izjednačavaju – "što je, naravno, notorna neistina".

"Izjednačavanje retorike, stavova koji su potpuno različiti, nekakvo navijačko pristrano izvrtanje činjenica. Čak dovlače neke islužene bivše veleposlanike po političkoj liniji iz Račanovog vremena lijevih vlada koji pričaju nebuloze o imenovanju diplomata i veleposlanika. Tako da, ono, šarajte malo s gostima, dovedite nekoga tko neće pjevati neku njihovu pjesmicu", poručio je premijer.

Plenković na svečanoj sjednici: Politiku decentralizacije materijalizirali smo kroz zakonski okvir

Premijer je na svečanoj sjednici istaknuo kako je Vladina politika decentralizacije omogućila da konkretno u toj županiji njezin prihod bude prošle godine gotovo 80 posto veći nego što je bio 2017. godine.

"To znači da smo politiku decentralizacije materijalizirali kroz zakonski okvir koji omogućuje veće prihode županijama gradovima i općinama. A to se ovdje posebno vidi i mislim da na taj način i dolazite u poziciju da konkretnije realizirate sve ciljeve vaših programa na županijskoj gradskoj i općinskoj razini", rekao je Plenković na svečanosti u Virovitičko- podravskoj županiji.

Ustvrdio je i da je Hrvatska danas, 10 godina nakon članstva u EU i 30 godina županijskog ustroja, a u 8. godini Vlade uspjela realizirati sve što je strateški bitno.

Hrvatska je danas dio najužeg kruga zemalja unutar EU kao i dio schengenskog prostora, euro područja, europskog stabilizacijskog mehanizma, "zemlja s najvišim investicijskim kreditnim rejtingom ikada po sve tri svjetske agencije, zemlja koja je već kontinuirano u procesu rasta nakon velike krize covida-19", dodao je te posebno apostrofirao prometnu povezanost cijele države.

Istaknuo je i podatak da je prije nekoliko godina Hrvatska imala četiri zaposlena na jednog nezaposlenog, a danas je taj omjer 16 prema 1.

"Vaša nezaposlenost, u županiji, sada je ispod četiri tisuće ljudi i mislim da ste na najnižem broju ikada i to je itekako dobro i korisno, a slična je situacija i drugdje u Hrvatskoj, dapače, moramo uvoziti radnu snagu u građevinarstvu i uslužnoj djelatnosti", dodao je.

Osvrnuo se i na raspravu o Zakonu o trgovini odnosno rad nedjeljom rekavši kako predloženo rješenje sa 16 radnih nedjelja u godini vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i navikama potrošača te da ima dovoljno prostora svima da se organiziraju, a opet stavlja akcent na obitelj.

"Zato mislim da je to dobar potez koji ne stavlja ni u kakav rizik mahom obalne županije tijekom intenzivnog dijela turističke sezone, a s druge strane, tijekom godine, omogućava većini da posvete taj dio vremena obitelji, sebi. Jer, život ne može biti samo posao, mora biti ono što su temeljne vrijednosti, a obitelj je jezgra, nukleus našeg društva i zato je želimo na taj način osnažiti i njegovati", poručio je.

Vjeruje da će nakon određenog vremena "sve to sjesti na pravo mjesto" i da će se model koji su pronašli "itekako primiti".

U rujnu novi paket pomoći najugroženijima

Premijer Andrej Plenković u petak je najavio da će tijekom rujna Vlada donijeti novi paket mjera kojim će se pomoći najugroženijim građanima, a među njima će se sigurno naći i umirovljenici.

"Vlada priprema jedan novi paket mjera, s njim ćemo izaći tijekom rujna, koji će ciljano pomoći onim građanima koji su najugroženiji", rekao je te dodao da su "umirovljenici skupina kojoj Vlada najviše pomaže".

Odgovarajući na upite novinara u općini Sopje nakon svečane sjednice Županijske skupštine povodom Dana Virovitičko-podravske županije, Plenković je upitan razmatra li se, u kontekstu jačanja inflacije, porez na ekstraprofit na trgovačke marže, rekao da će Vlada sagledati situaciju i razgovarati s gospodarstvenicima, pritom poručivši da je sve otvoreno.

"Smatramo da su prihodi od dodatnog poreza na dobit prošle godine bili toliki da od njih u ovom trenutku imamo još dovoljno sredstava za redistribuciju prema onima kojima su najpotrebnija, poput umirovljenika. S obzirom na okolnosti, sve je otvoreno", izjavio je Plenković.

Upitan o posljedicama inflatornih pritisaka, Plenković smatra da oni ne mogu narušiti socijalnu koheziju te da je ona očuvana. Rekao je da je na razini EU-a situacija lani bila puno gora no ove godine, a lani u Hrvatskoj praktički nije bilo prosvjeda, dok je ove godine bilo "nešto orkestriranih prosvjeda" manjih intenziteta, no i ta pitanja su riješena, poput službenika u pravosuđu.

Na upit novinara kad očekuje da će se inflacija smanjiti, Plenković je izjavio kako misli da će se to dogoditi krajem turističke sezone, kada cijene moraju ići dolje, te je izrazio uvjerenje da će se to tada svesti ipak u neke normalne okvire.

Podsjetimo, jučer je Državni zavod za statistiku objavio prvu procjenu inflacije za kolovoz, prema kojoj je ona ubrzala na 7,8 posto na godišnjoj razini, sa srpanjskih 7,3 posto, a pritom su najviše porasle cijene hrane.

Na upit smatra li da postoji neka vrsta kartela kada je riječ o trgovačkim lancima i podizanju cijena, Plenković je kazao da je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da to utvrđuje.

"To je zadaća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, ukoliko postoje takve prakse koje su protivne po hrvatskim ili europskim propisima za zaštitu tržišnog natjecanja, ako ima takvih indikacija, to treba odmah istražiti i kazniti. To je onda kada se dogovorom onih koji imaju najveći udio na tržištu potrošača dovodi u nepovoljan položaj", izjavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 02:55