SJEDNICA VLADE

Plenković najavio novo izdavanje ‘trezoraca‘, otkrio kolike će biti kamate: ‘To je više nego u bankama‘

Očekuje iste rezultate kao i u dosadašnjim izdanjima trezoraca i državnih obveznica te podsjeća da je 120 tisuća građana sudjelovalo u prvom izdanju

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković u petak je na sjednici vlade najavio novo izdanje trezorskih zapisa, s ciljanim iznosom od 900 milijuna eura.

Izdanje će prema njegovim riječima biti podijeljeno na dva dijela: tromjesečni iz kojeg je cilj prikupiti 250 milijuna eura i jednogodišnji u okviru kojeg se očekuje 650 milijuna eura.

Prinosi na izdanja bit će 3,75 odnosno 3,65 posto.

- To znači da su kamate koje država nudi građanima za upis trezorskih zapisa znatno povoljnije, bolje i više nego što su uvjeti koje imaju u komercijalnim bankama, rekao je Plenković.

Kaže kako očekuje povjerenje građana i institucionalnim ulagača "u državne financije, gospodarski rast od 3,3 posto, nikad veću zaposlenost i manju nezaposlenost te stabilan i snažan ekonomski, financijski i politički položaj zemlje".

Očekuje iste rezultate kao i u dosadašnjim izdanjima trezoraca i državnih obveznica te podsjeća da je 120 tisuća građana sudjelovalo u prvom izdanju narodnih obveznica i izdanjima trezorskih zapisa.

Država je, kako je rekao, za prethodna izdanja isplatila oko 120 milijuna eura kamata.

- Onaj tko je ulagao, dobio je odgovarajuću nagradu za svoj dobar i odvažan potez povjerenja u državne financije, rekao je Plenković.

Novi krug izdanja trezorskih zapisa će nakon sjednice vlade detaljnije predstaviti potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 13:36