PREMIJER U POŽEGI

Plenković najavio pomoć nakon nevremena: ‘Sad smo već jako iskusni s nepogodama, još samo tornado nismo imali‘

Premijer je danas posjetio je i Požeško-slavonsku županiju koju je nedavno pogodilo snažno nevrijeme i tuča
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što je jutros posjetio potresom pogođenu Petrinju, predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji nekih ministara, poslijepodne posjetio je i Požeško-slavonsku županiju koju je nedavno pogodilo snažno nevrijeme i tuča. U zgradi Županije sastao se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem te drugim gradonačelnicima i načelnicima iz Županije. Nakon toga premijer je dao izjavu za medije.

- Zahvaljujem županici Jozić i gradonačelniku Glaviću na gostoprimstvu. Cilj našeg posjeta je uz prvi posjet nekoliko ministara Vlade u subotu ujutro da neposredno u razgovoru sa županicom, zamjenicima, gradonačelnicima, čujemo kakve su procjene šteta nakon elementarne nepogode. Shvaćamo da kako uvid u situaciju traje tako su i procjene šteta sve veće. Na Vladi u četvrtak temeljem zahtjeva koji će biti proslijeđen sutra od strane županice donijet ćemo prve odluke kako bismo pomogli ljudima prije svega na saniranju štete koje su se dogodile, štete na poljoprivrednim kulturama koje su značajne i s vremenom ćemo dati doprinos da se sanira sve što se ovdje dogodilo. Ja sam po dolasku u petak iz Bruxellesa u Ljubljanu shvatio što se događa u vijestima, razgovarao sa županicom i gradonačelnikom, dogovorili da delegacija dođe i službe rade na tome da pošaljemo poruku sa sjednice Vlade prema sugrađanima u Požeško-slavonskoj županiji - kazao je premijer.

Komentirao je i štete koje su pretrpjeli poljoprivrednici te kazao na koji način će ih se obeštetiti.

- Na tom prijedlogu radi ministrica Vučković, dat će prijedlog za Vladu da se saniraju štete na poljoprivrednim kulturama. Dio šteta je razmjera da neće trebati jedna, nego dvije-tri sezone da se to oporavi. Razumijem da su poljoprivrednici uložili sredstva, nažalost ovo su velike štete i tu ćemo pomagati maksimalno. Drugi dio će biti sredstva koja ćemo kanalizirati prema županiji i onda će županica distribuirati sredstva dalje. To je model koji smo imali u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj županiji i smatramo da je to dobar model. Ne može bolje od županice i gradonačelnika znati što ljudima treba - kazao je.

Premijer je odgovorio i na pitanje ima li Hrvatska dovoljno financija za sanaciju svih šteta koje su nastale zbog nekoliko prirodnih katastrofa u posljednjih godinu dana.

- Jako smo iskusni s različitim vrstama nepogoda od potresa, tuča, poplava. Nismo vidjeli tornado kao u Češkoj, ali možda i to bude nažalost. Nastojimo pomoći sa svim mehanizmima. Postoje razni izvori sredstava u proračunu, proračunskoj zalihi. Nastojat ćemo učiniti maksimalno koliko možemo. Trebat će neko vrijeme da se ovdje do kraja napravi analiza. Rebalans je prije nekoliko dana usvojen, sredstva su tu. Kao i do sada ćemo za svaku situaciju, kao i za covid krizu koja je koštala 34 milijarde kuna, ali vidite da sve funkcionira. Plaće i mirovine stižu, 700 tisuća ljudi je dobilo plaće zahvaljujući odluci Vlade. Pokazali smo da smo uspjeli na temelju reputacije koje imamo do sada na financijskim tržištima zadržati kreditni rejting na investicijskoj razini omogućiti najpovoljnija zaduživanja i koristit ćemo europska sredstva - kazao je.

Na pitanje novinara prijeti li Hrvatskoj ustavna kriza s obzirom da nije izabran predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, premijer je kazao da nema ustavne krize i da ne zna čija je to teza.

- Tko to govori taj govori krivo, to nije točno. Imamo proces izbora predsjednika ili predsjednice koji nije uspio u dva poziva, ići će treći poziv. Imate predsjednika koji predlaže i Sabor koji odlučuje - kazao je.

Premijer nije htio komentirati izjave predsjednika Zorana Milanovića o izboru kandidata za čelnu poziciju Vrhovnog suda te kazao da ne vidi zašto se govore "stvari koje direktno ponižavaju ljude koji su ozbiljni i rade svoj posao dobro".

Na pitanje brine li ga scenarij u kojem godinu dana ili više nećemo imati izabranog predsjednika Vrhovnog suda, premijer je kazao:

- Tko govori o tom scenariju? Drugi dan pokušavam saznati tko govori o višegodišnjem scenariju neizbora? Imate predsjednika Vrhovnog suda kojeg bira Sabor, zamjenika predsjednika Vrhovnog suda kojeg određuje aktualni predsjednik, on će obavljati poslove, a proces će krenuti dalje. Sve je podnošljivo. Vrhovni sud će funkcionirati, država će funkcionirati, imat ćemo svi plaće, pomagati županiji da rješava probleme, nema tu drame. Nije ništa neobičajno da nema dogovora - kazao je.

Kazao je i da ta situacija neće utjecati na reformu pravosuđa.

- Ta teza da predsjednik Vrhovnog suda utječe na reformu pravosuđa je kriva. To predlaže Vlada, a usvaja Sabor. Provodi eventualno Ministarstvo pravosuđa. Suci ne rade ništa u vezi reforme pravosuđa, tu su da provode zakone. Jedna i druga teza su nepotpune, netočne i nebitne - kazao je.

Komentirao je i problem s tvrtkom Orljava, koja je u vlasništvu države, te najavu radnika da će sutra prosvjedovati na Markovom trgu jer Vlada kao vlasnik, kako tvrde, ne pokazuje interes prema tvrtki.

- Ja mislim da ići u eter s tezom da država ne brine o Orljavi mora netko tko ne želi ništa reći što je bilo u zadnje vrijeme. Znate koliko smo osigurali sredstva i plaće, Orljava je isplaćivala plaće zahvaljujući mjerama naše Vlade. Ministar Horvat je bio tu, razgovarao je, prije njega je taj posao radio ministar Banožić. U interesu nam je da se radna mjesta sačuvaju i da se pronađe strateški partner koji će omogućiti na normalan način funkcioniranje Orljave. Tezu da se ne razgovara i ne bavi ne prihvaćam jer nije točno. Baš da nakon što je ministar bio jučer ovdje i razgovarao s Upravom i predstavnicima sindikata, to nije dobro. Treba reći istinu, a ne ono što nije istina. Ministar Horvat će raditi na tome kao i drugi članovi Vlade - kazao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07