PRATITE UŽIVO

Plenković najavio: ‘Predložit ćemo ukidanje imuniteta za sve koruptivne radnje za sve članove Vlade‘

Između ostalih se očekuje i odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u Splitu

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu počela je 117. sjednicu sjednica Vlade.

Prema već uvriježenoj praksi, najprije se obratio premijer Andrej Plenković koji je komentirao aktualne političke i društvene teme.

- U srijedu smo održali sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, osvrnuli smo se na glavne elemente, govorili o rastu cijena hrane, sirovina, energenata i svemu kako bi olaklašali građanima pritisak rasta cijena. Očekujem da Sabor usvoji zakon te da dođemo u fazu donošenja izvršnih odluka te da od 5. rujna imamo dvostruko isticanje cijena i da se euro uvede 1. siječnja. Članstvo u eurozoni će nam omogućiti da lakše prebrodimo krizu, rekao je uvodno Plenković.

Plenković je rekao da su jučer u Varšavi podržali Ukrajinu i da su dogovrena dodatna 4 milijuna eura za Ukrajinu.

- Kompanije će donirati milijun eura, hvala im. Danas ćemo prihvatiti i izmjene Zakona o Vladi. Tu je najbitnije da ćemo predložiti ukidanje imuniteta za sve koruptivne radnje za sve članove Vlade. Usvojit ćemo kodeks ponašanja dužnosnika, standard želimo podići na najvišu moguću razinu, rekao je.

- Povodom Dana Europe čut ćemo završno izvješće o francuskom predsjedanju EU-om, dodao je.

Ministar Tomo Medved je rekao da su Hrvatskim vodama omogućili da nastave sa sanacijom urušnih vrtača, njih 102 u Donjim Kukuruzarima, u vrijednosti 15 milijuna kuna.

- Do sad je nekonstrukcijskom obnovom obnovljeno više od 2300 kuća, u radu je 900. Izrađeno je 3775 elaborata, do sada je utrošeno 92,89 milijuna kuna. Ugovorena je izgradnja 216 zamjenskih kuća, 195 milijuna kuna. Potpisano je 59 ugovora, rekao je Medved.

Na sjednici je usvojena i odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u Splitu, gdje je gradonačelnik Ivica Puljak podnio ostavku. Usvojena je i odluka o raspuštanju Gradskog vijeća, jer je veći dio članova također dao ostavke. Također, 11. lipnja će se održati i prijevremeni izbori za gradonačelnika Novske. Marin Piletić postao je ministar rada što je nespojivo s dužnošću gradonačelnika pa je potrebno izabrati novog šefa grada i njegovog zamjenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59