CURENJE INFORMACIJA

Plenković najavio promjenu ZKP-a: ‘Sve me ovo jako podsjeća na slovenski scenarij...‘

Najavio je promjenu zakona kako se ne bi događalo da informacije iz spisa izlaze van i čine političke probleme jer će to biti kazneno djelo

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

U Zagrebu je održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a pred novinare je nakon završetka sjednice izašao predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković.

Plenković je novinarima otkrio o čemu se razgovaralo na sjednici, s posebnim naglaskom na svjedočenje na sudu oko slučaja Bezuk. Rekao je kako činjenice koje su znali ‘nisu doturali medijima‘, poput nekih drugih te da je to postao ‘sport broj jedan u zadnje vrijeme‘, piše N1.

Plenković kaže kako ga nije impresioniralo to što oporba traži ostavku glavne državne odvjetnice.

- Očita je sprega pojedinih distributera informacija iz kaznenih predmeta s nekim zastupnicima. Ovo me u političkom smislu baš jako podsjeća na slovenski scenarij prije izbora - rekao je Plenković dodajući da je ‘sve pitanje konteksta‘.

- Dali smo mišljenje na izvješće o radu DORH-a, ono ima niz opravdanih zamjerki sa sugestijama kako da se ono poboljša. To radimo kontinuirano, ono što je zakonito je dobro, ono što nije zakonito, nije dobro - rekao je Plenković.

- Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta - kazao je Plenković koji smatra da se ‘koriste neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice‘.

Nije, kaže, gledao raspravu, ali smatra da je glavna državna odvjetnica sve sama objasnila. Na pitanje novinara je li grubo pogriješila kada OLAF i EPPO nije obavijestila o onome što se događalo u slučaju Žalac, Plenković je kazao: ‘Vi se morate malo bolje informirati o tome tko koga informira. … Ja nemam nikakvih saznanja o tome tko, kome, kada, što komunicira‘, rekao je Plenković.

- Imamo oporbu koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost Vlade. Vlada je dala svoj stav o izvješću DORH-a - odgovorio je premijer rezolutno na daljnja pitanja o toj temi.

- Jedini tko ovdje ne radi pritisak na DORH su Vlada i vladajuća stranka. Pritisak se odvija kroz medije, od određenih dužnosnika… Oni pokazuju kako bi se ponašali da su na vlasti - pojasnio je Plenković, dodajući kako je to ‘taj balon u kojemu ćemo živjeti godinu i pol dana do izbora‘.

Na pitanje da komentira prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice koji dolazi od Mosta, Plenković je samo ironično kazao: ‘Poznato je da vapimo za prijedlozima Mosta‘.

Komentirao je i slučaj osmero hrvatskih državljana koji sutra ponovno idu pred zambijski sud.

- Tu je stvar vrlo jasna, hrvatska država brine o svojim državljanima. Imali smo prisutnog konzularnog predstvnika, u Ndoli je bio i hrvatski veleposlanik. Aktivnosti se provode na razini MVEP-a, svu pravnu pomoć koju možemo nastavit ćemo davati - rekao je premijer.

Što se tiče kaznenog djela koje im se stavlja na teret, Plenković kaže da je to nepromijenjeno.

- Vidim enorman rast govora mržnje, ovo je samo jedna manifestacija. Ako je netko žrtva govora mržnje to sam ja. Živimo u beskrupuloznom ozračju gdje svatko može vrijeđati svakoga kako god hoće - rekao je Plenković vraćajući se na slučaj Bezuk i govoreći kako je taj ‘momak došao tamo jer mu je netko godinama usađivao mržnju i agresiju‘.

Plenković je prozvao i Domovinski pokret da relativizira taj čin.

- Svaki govor mržnje pa i ovaj sada, dovodi do toga da djecu koja su ranije posvojena iz afričkih zemalja netko vrijeđa. … To je ozračje u kojemu danas živimo, to nije normalno - rekao je dodajući da mu se čini kako u slučaju hrvatskih državljana nije bilo nikakve namjere za trgovinu djecom nego se radi o ljudima koji nisu mogli imati djecu pa su htjeli na ovaj način posvojiti. Plenković kaže kako je pitanje je li bilo sve procesno ispravno.

- Kad se problem dogodio, država se angažirala - rekao je, naglašavajući da su ti ljudi ‘dolje‘ otišli bez da su kontaktirali ijedno državno tijelo.

- Naša diplomatska služba svakodnevno vodi računa o njima. Nije ih diplomacija poslala dolje - zaključio je Plenković, dodajući da će promijenti ZKP i KZ da se ne bi događalo da informacije iz spisa izlaze van i čine političke probleme jer će to biti kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09