DODATNI ISKORAK

Plenković najavio veću naknadu za udomitelje: Povećava se osnovica za gotovo 6000 korisnika

Povećat će se osnovica za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu na 70 eura

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U četvrtak je u Zagrebu održana sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković potvrdio da je EP izglasao ulazak Hrvatske u schengenski prostor te da je ostala samo još konačna potvrda odluke u Vijeću EU-a.

Premijer je na početku rekao kako je posjet Egiptu gdje se održala konferencija COP27 bio vrlo uspješan i naglasio je nužnost zajedničkog djelovanja kako bi se usporila klimatska kriza.

“Posebno je važno da zelena tranzicija bude u fokusu našeg djelovanja i da ostvarimo ambicije i ciljeve iz Pariza i Glasgowa, da radimo na zelenoj tranziciji”, kazao je premijer, prenosi N1.

Istaknuo je i posjet Bjelovaru s ministrom Berošem gdje je postignut dogovor o tome da Vlada preuzme financiranje anuniteta kredita za bolnicu. Plenković kaže kako će se naći sredstva i za nastavak opremanja bolnice koja je važna za županiju u grad. “Ovo je važna politička i financijska gesta Vlade prema Bjelovaru”, kazao je i dodao kako se i ovime i izgradnjom ceste šalje “važan signal” ovoj županiji.

EK je jučer usvojio 5,2 mlrd eura vrijedan paket vezan za kohezijsku politiku koji bi trebao podupirati politiku ravnomjernog regionalnog razvoja.

U EP-u je sinoć održana rasprava o primanju Hrvatske u Schengen. “Vrlo smo zadovoljni i izlaganjem povjerenika, potpredsjednika EK-a koji je jasno i snažno dao potporu, a posebno je važno da dok mi ovdje sjedimo, upravo je s 534 glasa za izglasano izvješće o članstvu Hrvatske u Schengenu”, rekao je premijer čestitajući ministrima koji su vodili aktivnosti oko pristupanja schengenskom prostoru. “Krećemo prema završnim koracima”, poručio je premijer.

Plenković izjavio je i da će povećanjem osnovice za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu biti napravljen dodatni iskorak za 2504 udomitelja.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će povećati osnovicu za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu na 70 eura.

"Tu dajemo dodatni iskorak za 2504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji", kazao je Plenković, dodavši da se radi o nastavku povećanja financijskih sredstava na području udomiteljstva.

Na sjednici Vlade je i novi Zakon o sportu kojim će se, istaknuo je premijer, nakon 16 godina, uspostaviti cjelovit i poticajan okvir za daljnji razvoj sporta, od vrhunskog do rekreativnog, bolji način financiranja, kategorizacija i osnaživanje.

"Napravili smo iskorake koje su i sportaši i treneri dugo čekali i očekujemo Sabor podrži taj krupni reformski zahvat", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 12:55