POMOĆ KIJEVU

Plenković najavio: Zagreb će biti domaćin konferencije o razminiranju u Ukrajini, imamo veliko iskustvo

Hrvatska pomaže Ukrajini od početka invazije diplomatski, financijski, humanitarno i vojno

Zagreb će u listopadu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, najavio je premijer Andrej Plenković u petak u Kijevu u govoru na sastanku na vrhu "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini‘‘.

Hrvatska pomaže Ukrajini od početka invazije diplomatski, financijski, humanitarno i vojno i nastavit će to činiti "dokle god je to potrebno", ponovio je hrvatski premijer.

"S obzirom na naše jedinstveno iskustvo, Hrvatska je spremna i sposobna podijeliti svoju ogromnu ekspertizu, od oporavka i obnove, psihološke podrške žrtvama rata do procesuiranja ratnih zločinaca, rehabilitacije ratnih veterana", naglasio je.

Zagreb će pomoći Kijevu i u razminiranju. "Drago mi je da ćemo s Ukrajinom organizirati i biti domaćini Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini u Zagrebu u listopadu ove godine", najavio je Plenković.

Samit se održava na prvu godišnjicu oslobađanja Buče, a na njemu sudjeluju i moldovska predsjednica Maia Sandu, slovački premijer Eduard Heger i slovenski šef vlade Robert Golob.

"Neopisiva bol i patnja koje ukrajinski narod proživljava od ruske invazije su nažalost previše poznati Hrvatskoj koja je i sama bila žrtva brutalne agresije 1990-ih", rekao je Plenković u obraćanju na samitu.

Naglasio je da se odgovorni za ratne zločine moraju privesti pravdi.

"Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu u postupcima pred Međunarodnim sudom pravde i Europskim sudom za ljudska prava", rekao je Plenković i dodao da Zagreb već pomaže Kijevu kroz mehanizam Savjetodavne skupine za teške zločine (ACA).

Dodao je da se "osnivanje Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA) smatra važnim korakom prema osudi država i čelnika koji su naredili oružanu invaziju na drugu državu".

"Branitelji Bahmuta, Vuhledara ili Avdiivke ne bore se samo za budućnost ukrajinske djece, već i za budućnost cijele Europe, čije su vrijednosti, mir i sigurnost danas na kocki u Ukrajini. Slava Ukrajini", zaključio je premijer u drugom posjetu Ukrajini od početka ruske invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 03:02