ARBITRAŽNA ODLUKA

PLENKOVIĆ NAJAVLJUJE RJEŠENJE GRANIČNOG PITANJA Mišljenje europskog odvjetnika korak prema dogovoru sa Slovenijom

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Mišljenje nezavisnog odvjetnika najvišeg europskog suda, koji se složio s Hrvatskom da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor, korak je prema dogovoru dviju zemalja o tom problemu koji potječe iz vremena raspada Jugoslavije, rekao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Zagreb, 111219.
Markov trg, Banski dvori, sjednica Vlade RH.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Damir Krsticevic.
Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Slovenija je Sudu EU-a u Luxembourgu tužila Hrvatsku jer ne želi provesti arbitražnu odluku o granici, donesenu u postupku koji Zagreb smatra kompromitiranim.

No, nezavisni odvjetnik suda objavio je u srijedu kako smatra da sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske da se na taj slučaj ne može primijeniti europsko, nego međunarodno pravo.

Komentirajući mišljenje Estonca Priita Pikamaea, hrvatski premijer Plenković poručio je da Hrvatsku i Sloveniju puno više toga spaja u odnosu na jedno otvoreno pitanje iz vremena kada su bile republike u sastavu federalne Jugoslavije.

"Na kraju ćemo sigurno završiti za stolom i pronaći rešenje s kojim će obje države biti zadovoljne. Ovaj današnji stav nezavisnog odvjetnika je jedan korak u tom smjeru", istaknuo je.

Pikamaeovo mišljenje na Twitteru je komentirala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši da je "arbitraža mrtva, a Slovenija sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka".

"Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje", rekla je Grabar Kitarović.

No, vrh slovenske politike i dalje ustraje na arbitražnoj presudi i poručuje Zagrebu da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora.

"Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom.

Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Oni ne zastupaju ničije interese, nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima koje ne obvezuje najviši europski sud. Na temelju mišljenja nezavisnog odvjetnika teško da će se moći nazrijeti odluka suda. Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem, a to je slučaj sa slovenskom tužbom, sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u nešto

Odluka suda može se očekivati u prvom polugodištu, a možda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, rekao je novinarima glasnogovornik suda Balazs Lehoczky.

Visoka hrvatska dužnosnica izjavila je da vjeruje da će sud poslušati neovisnog odvjetnika i odbaciti tužbu Slovenije protiv Hrvatske. Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nije htjela predviđati konačnu odluku suda, ali je istaknula da mišljenje Pikamaea "daje vjeru da će presuda biti na tom tragu".

Plenković najavio rješavanje problema oko cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema oko cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

"Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Na sastanku s predstavnicima sindikata i Matice dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka.

Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje sredstava.

Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama.

Plenković je najavio da će nadležna ministarstva - zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji.

"Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem. To je poanta ove teme", poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika "pod prozorom Vlade", ako se ne riješi taj problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:06