KRIZNI SASTANAK U SPLITU

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE KRIZNOG STOŽERA 'Hvala svima koji su pomogli u gašenju, požar je u najvećoj mjeri pod kontrolom!'

 Damir Krajac / Hanza Media

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare danas u Splitu, nakon što je sudjelovao na sjednici županijskog kriznog stožera.

- Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima HV-a, policiji, DUZS-u, svim građanima koji su zajedno branili kuće, pripadnicima 4. gardijske brigade, pripadnicima Torcide, rekao je na početku Plenković.

- Požar je prema informacijama koje smo dobili od Dražena Glavine u najvećoj mjeri pod kontrolom. Požar se gasi i lokalizira.

Plenković je naglasio kako je ovo bio tek jedan od 14 požara koji su izbili u Splitsko-dalmatinskoj županiji u proteklih četiri dana, te kako je trenutno angažirano 159 vozila, više od 700 vatrogasaca na svim požarištima.

- Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je ineresantan jer je došao do samog grada Splita, izvući određene pouke i unaprijediti rad svih relevantnih službi.

Zahvalio se ministru obrane generalu Damiru Krstičeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, županu Bobanu, gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i svim njihovim službama, a osvrnuo se i na novu Strategiju domovinske sigurnosti, za koju naglašava kako će apostrofirati vatrogastvo.

- Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene strategije domovinske sigurnosti imati na umu da, kada radimo sve planove, vodimo računa o ljetnim mjesecima, te preventiramo požare i brzo ugasimo one koji izbiju, kazao je.

Iznio je i prve informacije o štetama na kućama i objektima.

- Što se tiče materijalne štete, desetak kuća ili objekata, uglavnom nenaseljenih, su izgorjele. Župan bi prema procjeni mogao proglasiti elementarnu nepogodu, Vlada bi mogla pronaći sredstva za sanirati tu štetu, kazao je.

Na pitanje može li što reći o tvrdnjama da je požar podmetnut, Plenković je rekao kako policijski službenici trenutno provode izvide.

- Teško je provesti očevid dok je požar u tijeku, kako se situacija bude sanirala, naravno da će doći do temeljite istrage, kazao je.

Na komentar novinara kako je postojao dojam da su sve relevantne službe u kaosu te da su se građani sami organizirali, Plenković je održao govor kako treba napraviti razliku između dojma, pogotovo u ovo vrijeme interneta, i činjenica.

- Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman. Nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji. Jako je važno da kod gašenja požara unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno jer je sam Split u pitanju, sve nadležne službe reagiraju kvalitetno i dobro - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:42